Co se skrývá za všeobecně známým slovním spojením: „kompletní a vyvážená strava“? Bohužel často se jedná jen o líbivou frázi a ve skutečnosti je krmivo vyrobeno z odpadu.
Čeští chovatelé si myslí, že výběr značky krmiva, která v reklamě slibuje pro psa či kočku jen to nejlepší, je pro jejich mazlíčky opravdu tím nejlepším. Ale proč se u zvířete objeví nadýmání, průjmy, zápach z tlamy, úporné svědění kůže vedoucí k marné léčbě kortikoidy? Proč pětiletý pes trpí záněty kloubů, které ho omezují v běžném životě? Jednou z příčin je nevhodné složení a nekvalitní suroviny použité při výrobě zvířecího krmiva. Lidé šetří, aby vzápětí investovali peníze do nákladné veterinární péče.
V supermarketech kvalitu nehledejte
Chovatelé chtějí pro své psy a kočky často to nejlepší a v dobré míře jim v supermarketech kupují konzervy nebo pytle značek, které znají z reklam nebo inzerátů v časopisech. Lidem často stačí k rozhodnutí pro nákup i pouhý nápis „kompletní a vyvážená strava pro psy nebo kočky“. Co se za tímto slovním spojením ve skutečnosti skrývá, ale nemají ponětí. Doma pak naplní misku s pocitem, že přesně tohle krmivo by si zvíře vybralo osobně. Ve skutečnosti může právě krmivo ze supermarketů za mnoho zdravotních problémů psů a koček, od nadýmání až po nepříjemné záněty kloubů. Za vše může nevhodné složení a nekvalitní suroviny. V supermarketech navíc podle průzkumů nakupuje krmivo až 40 % domácností.
Krmiva se často nevyrábí v potravinářské kvalitě
Na žebříčku popularity jsou často známé americké značky. Mnoho lidí si myslí, že to je známkou kvality. Američané vydají každý rok za krmení pro psy více než 10 bilionů dolarů. Krmiva se z 95% vyrábí ze surovin, které nejsou vhodné pro lidskou potřebu. Z odpadu, který nikdo jiný než krmivářské firmy koupit nechce. „Těchto 95% krmiv je nezávislými odbornými kynologickými časopisy nazýváno právě termínem komerční krmivo. U těchto produktů lze čekat, že jsou plné nezdravých krmných obilnin pochybné kvality, které jsou smíchané s živočišnými odpady. Dále se používají barviva, která mají lidskému zraku evokovat červenou barvu masa, zelenou barvu zeleniny nebo bílou barvu rýže,“ říká Martin Pučálka, dlouholetý výrobce a prodejce krmiva pro psy a kočky. Do kategorie komerčních krmiv se řadí především krmiva, která používají jiné suroviny, než ty, které vyhovují požadavkům na využití v potravinářském průmyslu (human - grade ingredients). Pouze několik značek na našem trhu vyrábí krmivo ze skutečně kvalitních surovin.
„Milióny psů a koček a jejich majitelů, s nimi doplatilo na "přínos" komerčních krmiv. Tuna kafilerní moučky z odpadů z drůbežárny stojí mnohonásobně méně, než moučka vyrobená z masa kuřat ze stejné farmy. Rýže v potravinářské kvalitě je cenově nesrovnatelná s krmnou pšeničnou mouku určenou dobytku,“ říká Martin Pučálka. „Komerční krmiva mohou mít také podíl na alergických chorobách kůže, obezitě, potravních intolerancích, zánětlivých onemocněních střev, chronických ušních infekcích nebo např. zánětech slinivky břišní. To, co lidé ušetří na granulích, pak vydají za výdaje u veterináře. Za jeden rok utratí Češi skoro 2 miliardy korun u veterináře. Toto číslo by mohlo být menší, když by více pozornosti věnovali nákupu krmiva,“ uzavírá Martin Pučálka.
A jak vybírat opravdu kvalitní krmivo? Rady si můžete přečíst například zde.
Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.