07.12.16 Život se psem

Živý vánoční dárek

Snad každému dělá před Vánoci největší starost, jak potěšit své nejbližší. V ideálním případě se je snaží obdarovat vším, co jim na očích vidí. To ale vždy nejde. Do nejtěžší situace se pak dostávají rodiče, kteří odolávají smutným očím svých dětí. Ty si mnohdy přejí najít pod vánočním stromečkem domácí zvíře, nejčastěji psa nebo kočku. Než se však pro takový dárek rozhodnou, měli by vše důkladně zvážit. Ukvapená předvánoční rozhodnutí mají za následek přeplněné zvířecí útulky...

 

Nejde ale jen o děti. Možná se rozhodnete potěšit svého partnera tím, že mu pořídíte čtyřnohého kamaráda, o kterém se někdy v minulosti zmínil. Radost v očích obdarovaného je u vánočního stromečku k nezaplacení. Musíte si však uvědomit, že živý dárek, i když k němu budete mít účtenku, jen tak nevrátíte nebo nevyměníte za jiný. V první řadě pořizujete živého tvora, který se na delší dobu stane součástí vaší domácnosti, proto byste takovému zásadnímu rozhodnutí měli věnovat víc než pár hodin přemýšlení. „Budoucí majitelé, hlavně ti, kteří nemají s chovem zvířete doposud žádné zkušenosti, by měli rozhodnutí a výběru věnovat více času, a ideálně se o svém záměru poradit se zkušeným chovatelem nebo veterinářem. Například při výběru psa lidé často zvolí pro svojí rodinu nevhodnou rasu, výcvik psa pak nezvládnou a musí ho odvézt do útulku či pro něj hledat jiný domov,“ upozorňuje na nejčastější chyby při pořizování domácího zvířete MVDr. Dagmar Tarkošová ze společnosti Royal Canin. Tato společnost nedávno vytvořila kampaň, která informuje, co všechno by lidé před pořízením zvířete měli promyslet (https://www.youtube.com/watch?v=35ksqYRR6_E)

.

Máte na to?

Například u výběru psa by lidé měli zvážit jeho velikost a možnosti bytu nebo domu, do kterého psa pořizují. Velmi důležitá je u psa povaha a temperament. Tady je na místě konzultace s odborníkem. Příliš temperamentní plemeno vyžadující časté venčení a hodně pohybu by vytížená rodina, které žije v centru města, nemusela zvládnout. Dalším důležitým faktorem jsou náklady, které vám, respektive obdarovanému, s chováním zvířete vzniknou. Hodně lidí nemá představu, kolik za rok zaplatí za krmivo, byť pro malé plemeno, nebo podcení počáteční výdaje, když zvíře pořizují. Je potřeba počítat s tím, že například péče o psa vás bude stát v průměru 15 až 20 tisíc korun ročně. První rok štěněte je pochopitelně dražší. V neposlední řadě lidé neodhadnou své časové možnosti nebo společenský život. Po pár měsících zjistí, že nemají čas psa venčit nebo ho nechávají často a dlouho samotného doma.

I kočka je závazek

Lidé se často pletou, když si myslí, že darovat kočku je menší závazek. Je pravda, že vyžaduje méně pozornosti, protože je poměrně samostatná. Kočku nemusíte každý den venčit, ale pořád je to živé zvíře, které péči vyžaduje a je rovněž potřeba počítat s náklady na krmení (náklady jsou podobné jako u psa).

Za opuštění zvířete můžete dostat pokutu

Když svoje možnosti přeceníte, nebo se o výběru zvířete s obdarovaným dopředu neporadíte, může se stát, že se rozhodne dát zvíře pryč. Kromě nepříjemného pocitu, že se zbavuje živého tvora, který za nic nemůže, má opuštění zvířete i další následky. Pokud se rozhodnete situaci vyřešit tím, že zvíře odvezete do nejbližšího útulku, musíte počítat s náklady spojenými s umístěním do útulku. Na nezodpovědné majitele naštěstí pamatuje i zákon. Majitel, který zvíře nechá například u cesty, se vystavuje nebezpečí pokuty až 500 000 Kč nebo i soudu.