08.08.15 Život se psem

Zrychlené dýchání

Věděli jste, že zrychlené dýchání u psů je něco podobného jako zpocené dlaně u člověka? Zvlášť v posledních dnech, kdy se teploty pohybují stále nad 30°C, je toto téma dost aktuální. Psi totiž vyplazují jazyk a těžce oddechují, když je jim moc horko, nebo jsou fyzicky vyčerpaní.

Ve všech těchto příkladech se jim může zvýšit teplota. Tělesná teplota psů se pohybuje v rozmezí 38 až 39°C. Věřte, že pár stupňů navrch stačí, aby pes začal zrychleně dýchat z důvodu ochlazení. Protože psi se na rozdíl od lidí nepotí skrze kůži. Pravda je taková, že psi se potí jen přes polštářky na tlapkách (někdy si můžete všimnout zanechaných otisků tlapek na dlažbě). Jestliže pes zrychleně dýchá kvůli přehřátí, odveďte ho do (pokud možno) chladné, větrané místnosti a ochlaďte ho. Ideálně mu můžete dát tlapky do chladné vody nebo ho zabalit do namočeného ručníku. K ochlazování nepoužívejte ledovou vodu, protože velká změna teploty by psovi mohla způsobit šok. V horkých dnech psa nikdy fyzicky nepřetěžujte. Běh a aportování míčku si nechte na chladnější rána. Někteří psi jsou tak posedlí aportováním míčku, že se nezastaví, dokud nepadnou únavou. Dobrou alternativou je vyrazit k vodě, kde se pes může dosyta vyřádit plaváním.

Nervozita

Někteří psi dýchají zrychleně také v případě, když cítí strach, úzkost nebo napětí. To jsou všechno emoce, které mohou způsobit zvýšení tělesné teploty.

Nemoci

Pokud je zrychlené dýchání provázeno zvracením, průjmem či nafouknutým břichem, na nic nečekejte a vyhledejte pomoc veterinárního lékaře. Když se pes rychle zadýchává nebo nemůže popadnout dech i po menší fyzické aktivitě, může to signalizovat onemocnění srdce nebo plic. Obecně platí, že brachycefalická plemena, tedy plemena s krátkými nebo zploštělými čenichy, mají větší problémy s dýcháním než psi s dlouhým čenichem. Vzhledem ke stavbě jejich lebky jsou vystavěni většímu riziku respiračních problémů - je pro ně těžší se ochladit. Proto na to myslete, jestli máte doma buldoka, boxera, buldočka nebo třeba mopse. Tato plemena během parných dnů maximálně šetřete.

Zdroj: Arden Mooreová, Jak to ten pes myslí? Vizuální průvodce „psí řečí“, Mladá fronta, 2014