19.09.15 Výchova a výcvik

4 předpoklady správného výcviku

Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepší přítel člověka. Je-li však nevychovaný, kromě radosti způsobuje také problémy. Jaké jsou klíčové kroky k tomu, aby bylo soužití se čtyřnohým kamarádem harmonické?

 

Důslednost a respekt

Při výcviku je nejdůležitější být důsledný a ze svých požadavků neslevovat. A to i v případě, že vám pes předvede ty nejsmutnější oči. Jedině tak si vybudujete respekt. Obrňte se trpělivostí a připravte se, že zvládnutí některých povelů může trvat delší dobu. Jsou plemena, která se cvičí jednoduše (např. německý ovčák), jiná mají „svou hlavu“ (např. akita inu). Co se však týče respektu, ten musí fungovat i opačně, tedy od pána k psovi. Vyvarujte se neadekvátních fyzických trestů.

Intonace

Pes rozeznává, jak se s jednotlivými pokyny mění hlas. Proto pozná, když ho chválíte nebo káráte. Dbejte tedy na to, aby poloha hlasu byla pokaždé taková, jakou ji situace vyžaduje.

Pravidelnost

Pejskovi se věnujte pravidelně už od štěněte. Jedině tak ho naučíte, že poslouchat je samozřejmost. Nedá se s jistotou určit, jak dlouho výcvik zabere a ani, jak často bude potřeba psa trénovat. To záleží nejen na plemenu, ale i na povaze každého psa. Přesto však dbejte na to, abyste psa cvičili s železnou pravidelností. Zároveň však pamatujte na to, že byste měli dodržovat přestávky. Pes se nejlépe soustředí po dobu pěti až deseti minut.

Motivace

Motivací může být obyčejná pochvala po správně provedeném cviku, ještě lépe však působí pamlsky. Mnoho majitelů používá při výcviku také klikr. Více se o výcviku s klikrem dočtete zde. Malé štěně se ve spoustě ohledech podobá dítěti, na to nezapomínejte. Navíc to, jak se k psovi budete chovat od štěněte, se poté odrazí na jeho povaze i v dospělosti. Buďte tedy trpěliví, chápaví a pejska dostatečně chvalte.