31.10.16 Život s kočkou

5 oblíbených kočičích plemen

Kočka je společně se psem nejoblíbenější domácí zvíře. Pokud s ní žijete, dobře víte, že má svou hlavu. Přesto není kočka jako kočka. Dokážete si představit, že by vaše čtyřnohá kamarádka vážila dvanáct kilogramů? Nebo že byste ji museli mazat krémem s ochranným faktorem proti slunci? I proto je velmi důležité přistupovat ke každé kočce s péčí přizpůsobenou danému plemenu.

Ve světě koček rozřazujeme jednotlivá plemena do pěti základních kategorií. V tomto článku si z každé kategorie vybereme to nejpopulárnější, kterému se budeme podrobněji věnovat. Základní kategorie podle Fédération Internationale Féline (FIFe), což je mezinárodní společnost chovatelů koček, dělíme na krátkosrsté a somálské kočky, polodlouhosrsté kočky, perské a exotické kočky, siamské a orientální kočky a bezsrsté kočky.

Britská krátkosrstá kočka

„Britky“ jsou velmi oddané a tolerantní. Toto plemeno se dožívá až 20 let a perfektně se hodí do láskyplné rodiny s dětmi. Kočky mají tendenci vyhledávat klid a bezpečí a nemají rády, když je někdo zvedá nebo přenáší, čímž dávají najevo svou ušlechtilou aristokratickou povahu. Britská krátkosrstá kočka má mohutnou stavbu těla, což zatěžuje klouby. „I proto by měla strava obsahovat kvalitní proteiny a tuky. Zároveň má toto plemeno sklony k obezitě, což je důvod, proč by neměl v krmivu chybět L-karnitin a snížený obsah energie. L-karnitin společně s taurinem a antioxidanty rovněž posiluje funkci srdečního svalu,“ říká MVDr. Dagmar Tarkošová ze společnosti Royal Canin.

Mainská mývalí kočka

Mainská mývalí kočka se řadí k největším plemenům. Samec může vážit až 12 kilogramů, což je 4x více, než váží jorkšír! Mainskou mývalí kočku na první pohled poznáte díky dlouhým chloupkům, které jí rostou z uší. Plemeno se pyšní ještě jedním NEJ. Tím jsou bezkonkurenčně nejdelší vousy, které můžete u kočky spatřit. Ačkoliv díky chloupkům trčícím z uší vypadá jako rys, její povaha je přátelská a přítulná. Podobně jako britská krátkosrstá kočka si rozumí s dětmi. Dalším charakteristickým rysem je velmi časté tiché mňoukání. Toto plemeno bohužel mívá problémy se srdcem, proto pokud si všimnete jakékoli známky nemoci, neváhejte s návštěvou veterináře. Vzhledem k velikosti mainských mývalích koček je důležité, aby jejich strava obsahovala dostatečný obsah energie, glukosamin a chondroitin na podporu kloubních chrupavek a také omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Dožívají se přibližně 10 až 14 let.

Perská kočka

Zploštělý čenich a dlouhá srst, která vyžaduje důkladnou péči. To jsou hlavní charakteristické znaky perských koček, které se zřejmě vyvinuly z pouštních a stepních koček žijících na Středním východě. Kromě tělesných znaků „peršanky“ charakterizuje i jejich povaha. Nepatří rozhodně mezi aktivní plemena, nejčastěji je najdete na pohodlném křesle nebo na posteli, jak podřimují. Možná i proto patří mezi klidná a tichá plemena, která ale nebývají nijak závislá na svých majitelích. Kvůli jejich dlouhé srsti byste měli perským kočkám v krmivu dopřát dostatek vitaminů a živiny podporující funkci kožní bariéry, jako jsou vitamin A, biotin, zinek, metionin a cystein. Kvůli svému krátkému čenichu mívají problémy s dýcháním, přesto se dožívá průměrně 13 let.

Siamská kočka

Říká se, že siamská kočka je nejinteligentnější kočičí plemeno. Velmi ráda si vynucuje pozornost specifickým hlasitým mňoukáním. Samota siamskou kočku stresuje, jelikož je velmi závislá na svém pánovi, a proto byste ji neměli často nechávat doma samotnou. Ráda se mazlí a některé kočky se dokonce naučí aportovat. „Siamská kočka má jemnou a krátkou srst, která si žádá péči. Kombinace aminokyselin, vitamínů a mastných kyselin zajistí zdravou kůži. Tyto kočky mají štíhlé a svalnaté tělo, proto by ve stravě neměly chybět kvalitní vysoce stravitelné proteiny a L-karnitin,“ radí Dagmar Tarkošová. Siamské kočky se dožívají kratšího věku než ostatní plemena. Průměrná délka života se pohybuje mezi 10 a 12 lety.

Sphynx

Velmi podobné charakterové vlastnosti jako „siamka“ má i tato bezsrstá kočka. Sphynx je velice inteligentní, hravé a přítulné plemeno vyžadující neustálou pozornost. Velmi špatně snáší samotu, což může vést i k poruchám chování. Označení bezsrsté není úplně pravdivé. Ačkoliv to tak nevypadá, tak kočky sphynx mají na některých místech velmi jemnou srst, která je příjemná na dotek, ale jak je patrné, kůže nemá žádnou přirozenou ochranu. „I proto musí být v kompletním krmivu přítomny omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Vzhledem k tomu, že se jedná o bezsrsté plemeno, kůži je třeba věnovat dostatečnou pozornost. V létě chránit před sluncem a v zimě také před chladem,“ doporučuje Dagmar Tarkošová. Sphynx se dožívá kolem 15 let. Pokud hledáte kočku s netradičním vzhledem, která vás bude milovat, sphynx určitě nezklame.