22.11.17 Život s kočkou

8 rad, díky nimž si kočka oblíbí kočičí záchod

I když je pro kočky přirozené chodit vykonávat potřebu na kočičí toaletu, někdy se může stát „nehoda“. Na vině může být nevhodně zvolený box nebo jeho umístění. 

1. Kočičí toaleta by měla být snadno přístupná, zároveň by tam měla mít kočka soukromí. Neměla by stát vedle misky na krmení nebo u oblíbeného pelíšku.

2. Vybírejte klidné, bezpečné a trochu odlehlé místo. Kočičí záchod by neměl být umístěn v blízkosti hlučných míst (vedle pračky, sprchy, u frekventovaných dveří atd.). Pokud máte psa, toaletu dejte na místo, kam se pes nemůže dostat.

3. Pro některé kočky se vyplatí pořídit hned dva kočičí záchody. V přírodě totiž kočky nekálejí a nemočí na stejném místě. Některé kočky odmítají použít již znečištěnou toaletu, jiné zase používají jednu toaletu k močení a druhou ke kálení. Pokud máte víc než jednu kočku, je větší množství wc samozřejmostí.

4. Na velikosti záleží. Toaleta by měla být dostatečně velká, aby se kočka mohla pohodlně otočit a mít několik míst k zahrabávání. Kočka musí mít možnost použít toaletu víckrát za sebou, aniž by musela šlapat na předchozí hromádky.


5. Vyzkoušejte víc druhů steliva. Nechte si poradit od chovatelů, jaká značka se jim osvědčila. Většina koček preferuje písčitou strukturu. Stelivo by mělo dobře hrudkovat, neprášit a dobře pohlcovat pachy. Pozor však na příliš vonné podestýlky. Kočičí čich je velmi citlivý a vůně by je mohla odrazovat.

6. Stelivo by mělo dosahovat aspoň do poloviny kočičí toalety, aby mohla kočka pořádně hrabat. Jestliže máte problémy se znečišťováním, zkuste nabídnout kočce několik toalet s různými stelivy a ona si sama vybere, které je to pravé. Například měkké stelivo si oblíbí kočky, které mají citlivé tlapky.

7. Udržujte kočičí toaletu v čistotě. To je nejdůležitější věc. Denně vybírejte hrudky a výkaly a jednou týdně celou toaletu důkladně vymyjte. K údržbě nepoužívejte parfémované dezinfekční přípravky, jejichž vůně přetrvává a může kočku odrazovat.

8. Můžete vyzkoušet také různé typy záchodů. Některé kočky, které preferují soukromí, si oblíbí zastřešené záchody. Kryté boxy ale nejsou vždy ideální, protože je snadné zapomínat na úklid, když znečištění nevidíte. Navíc zachycují pachy, takže když do nich kočka vstoupí, může jí to být nepříjemné.