07.11.15 Zdraví a nemoci

Atopický ekzém

Nejen lidé, ale i domácí mazlíčci mohou trpět atopickým ekzémem. Podobně jako u lidí se jedná o vrozenou dispozici ke vzniku alergie na běžné látky (pyly, roztoči, prach, čistící prostředky aj.) Ekzém se většinou objeví ve stáří půl až jednoho roku.

Některá plemena psů jsou k atopickému ekzému náchylnější. Většina alergií je genetickou záležitostí a nejenže ji pejsek zdědil po svých rodičích, ale stejně tak ji on sám bude předávat zase na svoje potomky.

Jak se projevuje?

Především svědivostí, zejména na místech, kde je málo srsti (okolo očí, uší, podpaží, na břiše). Běžně se stává, že zvíře si svědivá místa rozškrábe. Jestliže si tam zanese infekci, velmi rychle vznikne zánět kůže, který původní příčinu zamaskuje. Mnohdy je pak opakovaně (a neúspěšně léčen právě tento zánět). Přechodně se stav může vrátit k normálu, a to často vede k oddálení diagnózy. Ta je většinou stanovena až v době, kdy kůže svědí trvale a objevuje se vypadávání chlupů a trvalé zarudnutí. Nejprve však musí být vždy vyloučeno zablešení.

Co dělat?

Zpozorujete-li, že se váš mazlíček škrábe, vykoupejte ho s pomocí dezinfekčního šamponu. Pokud se mu neulevilo, měli byste zajít do veterinární ordinace. Podezření na alergii je potvrzeno kožními testy. Léčba je také podobná jako u lidí. Prvním opatřením je vyhnout se kontaktu s alergeny. Při léčbě maximálně spolupracujte a dodržujte pokyny, které navrhne veterinář. Nejšetrnější řešení jsou zdlouhavá a většinou znamenají doživotní režimová opatření. Někdy je nutné nasadit i kortikoidy. Mohou být používány léky na alergii jako u lidí, pouze dávky jsou přepočteny na kilogram váhy. Stejně jako u lidí je dokonce používána i alergenová imunoterapie (dříve nazývaná desenzibilizace). V poslední době jsou zkoušena i různá dietní opatření, jako je přidávání nenasycených mastných kyselin do stravy. Ideální je krmit jen kvalitními granulemi, které neobsahují žádné náhražky, vedlejší produkty a chemické konzervanty.

Pokud se tedy vaše zvíře začne podezřele často drbat, prohlédněte ho po celém těle a zapište si, kde se objevuje podrážděná kůže, kde jsou pupínky, jak často se škrábe, při jakých příležitostech se drbání zhoršuje, čím krmíte... Ideální je navštívit veterináře, který se specializuje na dermaologii, který doporučí další léčbu. Pomoct mohou i homeopatika