08.10.07 Zdraví a nemoci

Atopie - atopická dermatitida

Příčiny vzniku atopické dermatitidy

V posledních letech se objevuje stále více psů, kteří trpí přecitlivělostí vůči specifickým alergenům. Alergenem může být cokoli, co vyprovokuje přemrštěnou reakci ze strany imunitního systému zvířete a způsobí tak silný pocit svědění. Setkáváme se s reakcí na domácí roztoče, bleší kousnutí, plísně, stromy nebo kvetoucí byliny. Některá zvířata jsou také přecitlivělá na určité složky potravy, a to např. na oves, pšenici, kukuřici, sóju, hovězí, vepřové, ale i na kuřecí a krůtí maso. Pes může tyto alergeny vdechnout nebo pozřít. Někdy stačí pouhý kontakt s kůží.

První náznaky atopie se objevují u psů mezi šesti měsíci až třemi roky stáří.

Klinické projevy atopie pozorujeme nejčastěji u následujících plemen: boxer, zlatý retrívr, francouzský buldoček, dalmatin, irský a gordon setr, šarpej, yorkshireský teriér, west highland white teriér a další teriéři.

Vznik tohoto onemocnění je částečně geneticky podmíněný. Z výzkumů vyplývá, že kritické období pro vznik alergie je zhruba do čtyř měsíců věku. Pro kritické zvýšení protilátek se musí organismus setkat s alergenem právě v této době.  Často se pozoruje, že nástup atopie koreluje s měsícem narození. Dalším faktorem, který se podílí na kritickém zvýšení protilátek je současně probíhající parazitární onemocnění, virové infekce nebo i samotné očkování živými vakcínami.

Klinické projevy atopie a diagnostika

Jediným klinickým příznakem může být pocit svědění, který psa nutí k neustálému drbání. Tím si zraňuje kůži a vystavuje ji nebezpečí infekce bakteriemi, kvasinkami nebo dermatofytními houbami.  Z počátku můžeme na psovi pozorovat otírání očí, pysků nebo brady, vykousávání vrchní strany tlapek nebo i celých končetin. Posléze může být svědění na celém těle. Tato zvířata také často trpí záněty zvukovodů, což někdy bývá i jediným projevem atopie. V pokročilých fázích onemocnění, kdy se nedaří zvládnout projevy svědění a zánětů, bývá kůže téměř bez srsti, je tmavší a ztluštělá.

Diagnostika se opírá o vyloučení jiných onemocnění a speciální alergenodiagnostické testy. Na našem pracovišti využíváme stanovení hladin protilátek proti širokému spektru alergenů ze vzorku krve.

Jak dostat alergii pod kontrolu

Alergická onemocnění představují většinou celoživotní problém. Pouze u malého počtu zvířat a jen u některých typů alergie se podaří pomocí desenzibilace alergii zvládnout. Ostatní pacienty v podstatě neléčíme, pouze toto onemocnění dostáváme pod kontrolu. Pro majitele i veterináře je to mnohdy velmi frustrující. 

1) známe-li alergeny, můžeme se pokusit se jim vyhnout

  • kočičí alergeny – pozor, tyto zůstávají v prostředí i bez koček, můžeme si je také donést domů na oděvu
  • prach a roztoči – při úklidu odveďte psa pryč, textilie určené pro psa perte nad 70 °C, můžete použít plastový potah na pelech, nesmí spát v posteli a na pohovce, hračky kupujte z plastu, psa pouštějte do místností bez koberce, používejte během horkých a vlhkých dnů ventilátor
  • plísně – často čistěte prostory a místnosti náchylné k růstu plísní, nevoďte psa do stodoly a nenechávejte ho spát v koupelně a vlhkých místnostech, pozor na plesnivý chléb, omezte pěstování pokojových rostlin 
  • známe-li složku potravy, na kterou je organismus přecitlivělý, stačí vybrat vhodné popř.  hypoalergenní krmivo

2) pravidelné koupele v hypoalergenních šamponech pomáhají odstranit alergeny z kůže a srsti, vyživují suchou a podrážděnou kůži, obsahují látky omezující svědění

  • doporučený interval je jednou za týden až čtrnáct dní (podle individuálních potřeb)
  • u silných alergiků pomáhá i denní sprchování ve vlažné vodě

3) přídavek omega 3 a omega 6 mastných kyselin

  • Uvádí se, že atopičtí psi mají nedostatek určitých enzymů rozkládajících mastné kyseliny. Proto je důležité zvýšit podíl mastných kyselin v potravě těchto psů. Více než 40 % psů má velice dobrou odezvu a míra svědivosti se sníží. Mastné kyseliny také snižují zánětlivou odpověď organismu. Tyto látky obsahuje např. lososový,  brutnákový nebo pupalkový olej

4) léčba přidružených onemocnění – kvasinkové, bakteriální infekce

5) léčba pomocí látek potlačující imunitní odpověď organismu

  • antihistaminika
  • glukokortikoidy
  • cyklosporin

- řada z nich má vážné nežádoucí vedlejší účinky


Život s atopií nebo potravní přecitlivělostí vyžaduje řadu komplexních opatření a velkou trpělivost ze strany majitelů zvířete. U většiny pacientů se však nakonec podaří nemoc potlačit do přijatelných mezí a umožnit tak zvířeti prožít plnohodnotný život.

 

Autor článku: MVDr. Iva Librová    

© 2007 VETECENTRUM Duchek s.r.o.

www.vet-centrum.cz