10.01.22 Zdraví a nemoci

Blechám vstup zakázán

Používání antiparazitik je u psů běžné, stejnou ochranu však potřebují i kočky, které mohou přijít do kontaktu s blechami. Proč tyto cizopasníky nepustit k vašemu mazlíčkovi prozradí veterinářka Hana Parusová v článku od Labvet dog. 

Nemoc z kočičího škrábnutí – Bartonella henselae, aneb další důvod proč nepustit blechy ke kočkám. Kromě našich mazlíčků tak chráníme i sebe. Kočičí blecha je totiž významným přenašečem výše jmenované bakterie. Ta se do blechy dostane sáním krve z infikované kočky, pomnoží se v bleším střevě a s výkaly odchází do prostředí. Zdrojem infekce je tedy bleší trus, drápky nebo zoubky našich mazlíčků jsou pouze nástrojem přenosu.

U koček tato bakterie většinou nevyvolává žádné potíže, ale má-li váš pokojový tygr opakující se horečky, zvětšené mízní uzliny, anemii, popřípadě reprodukční potíže, je třeba myslet i na toto onemocnění.
U zdravého člověka způsobí zvětšení mízních uzlin v místě infekce, které během několika týdnů až měsíců samo vymizí. U imunitně oslabených lidí však může být příčinou velmi vážných stavů s dlouhými latinskými názvy a ošklivým klinickým obrazem.
Prevence onemocnění je tedy zřejmá. Žádné blechy, žádný bleší trus a tedy ani zdroj této bakterie. A po každém poškrábání, pokousání nebo i po kontaktu s bleším trusem důkladná hygiena.

Text: MVDr. Hana Prausová, LABVET BLOG, www.labvet.cz/blog
Foto: Pixabay