06.12.07 Plemena

Britská krátkosrstá kočka

Historie

Kořeny britské krátkosrsté kočky sahají do 19. století. Britové začali podle vytvořeného plemenného standardu, který popisoval krátkosrstou kočku perského typu, šlechtit ze svých domácích koček svou národní rasu. Vybírali zavalité, statné domácí kočky s hustým plyšovým kožichem. Často je křížili s perskými kočkami, aby docílili lepší stavby těla. Důležité byly i barvy srsti a očí, jejich hloubka a tón. Zpočátku byla britská kočka chována pouze s modrou barvou srsti.

Až do roku 1976 se mohla ve Velké Británii každá domácí kočka stát britskou krátkosrstou kočkou, musela jen splnit stanovený plemenný standard.

V současné době je celosvětově jedním z nejoblíbenějších plemen.

Standard

Britská kočka je středně velká až velká. Váží kolem 4 až 9 kilo. Nejkrásnější je po třetím roce, do té doby stále roste a dospívá.

Hlava typové britské krátkosrsté kočky má být kulatá, masivní, se širokou lebkou nasazená na krátký, silný krk. Nos je krátký, rovný a široký, s lehkým prohnutím. Nesmí být ukončen stopem. Brada je silná. Pro dospělé kocoury jsou charakteristické masivní „kocouří tváře“ a celkově jsou mnohem větší než kočky. Malé uši jsou na špičkách zakulacené a posazené daleko od sebe. Oči jsou velké a kulaté, široce otevřené, daleko od sebe posazené, s barvou závislou na barvě srsti – modré kočky mají oranžové oči, colourpointi modré, stříbřité zelené. Krátké a silné končetiny s pevnými, kulatými tlapkami nesou mohutné, dobře osvalené tělo. Tato postava se označuje jako „cobby“.

Má krátkou hustou, plyšovou srst s bohatou podsadou. Srsti se říká křupavá, není přiléhavá k tělu. Je tak kvalitní, že kočce nevadí zima i jakékoliv nepříznivé počasí. Ocas je krátký a tlustý se zakulacenou špičkou. Celkově působí britská kočka podsaditě.

Povaha

Britská kočka má ráda svůj klid. Je to pravá anglická dáma. Má vyrovnanou a příjemnou povahu. Je chytrá, snášenlivá, přátelská, mírná a mazlivá, ne však vlezlá. Uchovává si svůj charakter, je rezervovaná, pokud s něčím nesouhlasí a něco se jí nelíbí, je to na ni znát. Na každou změnu je ji třeba pomalu navykat, zvláště když je starší. Miluje své lidi a s oblibou je sleduje. Často ji najdete v koupelně, jak pozoruje vodu.

Tato mohutná kočka je méně aktivní a nedává svou přítomnost v bytě moc najevo. Jako kotě je však velmi hravá a aktivnější. Přes den rády spí, ale jen co zarachotí klíče s radostí vás přivítá, ať už jdete odkudkoli. Není však v její povaze dožadovat se nějak zvlášť pozornosti. Návštěvy sleduje z povzdálí.

Tyhle kočky se nebudou většinou houpat po záclonách, jsou spokojenější tlapkami na zemi, ale rády se pořádně proběhnou, hlavně večer. Čím jsou starším, tím jsou stále více tichými a nenápadnými mazlíčky.

Vychází velmi dobře s dětmi, předpokladem ovšem je dobrá socializace kotěte od raného věku. Snáší se dobře i s jinými zvířaty.

Péče

Její krátkosrstý kožich vyžaduje minimální péči. Větší pročesávání potřebuje jen v době línání. Koupání není nutné, ale je v případě znečištěné srsti možné. Občas je potřeba vyčistit uši a zastřihnout drápky.

Krmíme nejlépe kvalitní suchou stravou. Není třeba experimentovat, britská kočka má ráda své jídlo.

Britská kočka je dlouhověké plemeno, které se dožije i více jak 15 let.

 

Text: Pavla Šimáčková

Chovatelská stanice britských krátkosrstých koček Noblesse Charm.cz

www.noblessecharm.xf.cz

 Foto: Renata Vaníčková