01.04.23 Život s kočkou

Co dělat, když vás kočka v noci budí?

Už máte dost "chlupatého budíku", který vás nad ránem začne budit mňoukáním, případně kousáním do nohy? Zjistěte, proč to vaše kočka dělá a naučte se, jak toto chování zastavit, abyste se mohli konečně pořádně vyspat. 

Kočky jsou nejaktivnější za soumraku a za svítání. Jejich vnitřní lovecké hodiny jsou nastaveny tak, aby se spustily nad ránem (mezi 3. a 5. hodinou ranní). K tomuto běžnému kočičímu chování dochází kvůli přirozeným instinktům. Některá plemena koček jsou aktivnější a "upovídanější" než jiná a rozdíl je i mezi ryze bytovými kočkami a těmi, které chodí pravidelně ven a loví tam myši. 

Jaké jsou další možní příčiny tohoto chování?
Možná vaše kočka není přes den dostatečně aktivní, a proto je v noci víc vzhůru. Další možný důvod je, že poslední "denní" krmení je moc brzy a kočka se budí hlady. Jiným důvodem může být třeba změna prostředí (např. přestěhovali jste se do nového domova a ráno proniká okny více světla než v předchozím domově, což kočku budí dříve). Dalším faktorem může být změna denního režimu (např. přešli jste z homeoffice zpět do kanceláře). 

Pamatujte na to, že noční buzení posilujete tím, když kočce vyhovíte a vstanete – dáte jí kapsičku nebo ji pustíte ven. Její úsilí se vyplatilo a příště ho zopakuje! 

Co můžete udělat pro to, aby kočka spala celou noc až do rána?

Krmte ji později večer
Upravte její jídelníček. Zvažte rozdělení krmení na menší dávky během dne, aby se snížil její pocit hladu v noci. Poslední porci ji dejte, než jdete spát. Například jednu část jí dejte v 17:00 a poslední porci podávejte ve 22:00. To jí může pomoci cítit se sytější po celou noc.

Udržujte kočku během dne více vzhůru
Pokud to jde, přes den si s mazlíčkem víc hrajte. Když kočka nemá dostatek stimulace během dne, může to být příčinou její noční aktivity. Ujistěte se, že má k dispozici dostatek hraček. Měla by mít možnost skákat a šplhat si, aby si mohla vybít energii a být v noci klidnější. Další možností, jak udržet kočku během dne více vzhůru, je zařadit do denního krmení interaktivní hračku (krmnou skládačku). Kočka bude muset pracovat na tom, aby si potravu získala, a to bude trvat déle než krmení z misky. Jednoduše řečeno, pokud se vaše kočka zaměstná a bude přes den více hodin vzhůru, bude přirozeně spát víc hodin v noci a to znamená více spánku i pro vás.

Resetujte její vnitřní lovecké hodiny 
Přimět kočku, aby "lovila" nebo si hrála si s kočičími hračkami, může být důležitou strategií, jak přenastavit hodiny lovu na večer místo časného rána. Chcete-li je přenastavit na večer, použijte kočičí mávátko a hrajte si s kočkou večer před spaním. Zkrátka večer kočku dostatečně unavte. Tato strategie může trvat několik dní, než začnete pozorovat nějaký efekt.

Ignorujte buzení
Jakmile vás začne budit, je důležité, abyste toto chování neposilovali jakoukoli formou pozornosti. Když tak učiníte, můžete nakonec kočku naučit mňoukat ještě více. Pokud je vaše kočka zvyklá na to, že když mňouká, dostává od vás odpověď, jakmile jí přestanete věnovat pozornost za mňoukání, bude se snažit přitvrdit, možná vás začne kousat nebo škrábat do nohy a skákat po posteli. Buďte trpěliví a ignorujte to. Může to trvat několik týdnů (obvykle dva týdny), ale pokračujte v ignorování jejího chování. Kočka musí pochopit, že vaším buzením nic nezíská. A mělo by se to zlepšit... 

Foto: Pexels.com