15.02.08 Plemena

Egyptská mau

Historie

Kočky typu egyptské mau žily už v dávné minulosti, pocházejí z oblasti Blízkého východu. V Evropě se plemeno poprvé objevilo v polovině 50.let na výstavě koček v Římě. Hned nato byla kočka dovezena do USA, trvalo 15 let, než byla v této zemi jako samostatné plemeno uznána. Ve Velké Británii je egyptská mau považována za jednu z variet skvrnité orientální krátkosrsté kočky.

Standard

Tělo: Tělo egyptské mau bychom si velmi snadno mohli spést s tělem habešských koček. Tělo působí elegantním  a půvabným dojmem a je poměrně svalnaté. (Dosahuje hmotnosti 2,5 -5 kg). Končetiny jsou v přiměřeném poměru k tělu, sou zakončeny kompaktními tlapkami. Zadní nohy jsou delší než přední, tudíž páteř vybíhá mírně nahoru. Pokud má mau zalomený ocas, považuje se to za chybu. Ocas mau by měl být rovný na konci se zakulacenou špičkou.

Hlava: Egyptská mau má klínovitou hlavu, na níž se tyčí velké špičaté uši, které jsou na základně široké (mohou nám připomínat uši fenka). Rovné linie pozvolna přechází v čelo. Její oči jsou poměrně velké a horní část očí je mandlovitého tvaru, kdežto dolní je spíše tvaru kulatého.

Srst: Srst je krátká a hedvábná a má nápadně tečkovanou kresbu, a to skoro po celém těle. Tečky, které má mau na srsti, by měly být  co nejostřejší ve zřetelném kontarstu s barvou srsti. Pokud se mezi tečkami vytvoří proužky, považuje se toto zbarvení na výstavách za chybné.

Barvy:  Egyptské mau se chovají víceméně ve čtyřech základních barvách: v cínové, bronzové, stříbrné a kouřové. Oči mau by měly být jantarové nebo zelené, ale u malých koťat nemusí být ještě docela dobarveny. Vzácně bychom mohli narazit na oči, které jsou zbarvené do modra či dokonce do červena.

Charakter

Toto plemeno je velmi aktivní. Egyptská kočka mau si hraje ráda po celý život. Pokud chcete toto plemeno udělat šťastným, musíte mít doma dostatek příležitostí na hraní a šplhání a pokud možno se jí musíte co nejvíce věnovat, protože nedokáže být dlouho sama. Nesmí vás překvapit, když se toto plemeno upne na jednoho člena rodiny. Má k tomu sklony. Egyptská mau se velmi ráda mazlí a hladí. Možná vás překvapí, že mau se s každým jen tak nesnese. Musí ve vás mít vysokou důvěru, aby Vás přátelsky přijala, a tak k lidem , které nezná, je velmi nedůvěřivá. Hlas těchto koček je velmi tichý a melodický a může působit až uklidňujícím dojmem.

Péče

Srst tohota plemene není nijak náročná na údržbu. Bohatě stačí, když ji jednou za týden vykartáčujete a přetřete semišovým hadříkem, abyste zdůraznili její lesk. Konce drápků je ale nutné ( stejně jako u všech ostaních koček) pravidelně zastřihávat kleštičkami na nehty či drápky a ouška též pravidelně čistit přípravkem pro ně určeným.

Text: Veronika Hůlová