16.04.16 Život s kočkou

Feromony

Už jste slyšeli o feromonech? Jedná se o chemické látky, které produkují jak lidé, tak zvířata. Kočky k jejich zaznamenávání používají orgán ležící na patře u ústí nosní a ústní dutiny (tzv. Jakobsonův orgán). Feromony slouží k vnitrodruhové komunikaci, dodávají kočkám pocit pohody a bezpečí.

Kočky vytvářejí ve žlázách mezi koutky pysků a kořenem ucha tzv. obličejové feromony. Jistě jste si všimli, jak se otírají hlavičkou doma o nábytek nebo lidem o nohy. To je přesně ono. Touto činností nevyhledávají jen fyzický kontakt, ale zanechávají na povrchu předmětů své feromony, které mají uklidňující vliv. Takto označená místa dodávají kočkám pocit bezpečí a domova. Označkovaných lidí se kočka nemusí bát a může být v jejich přítomnosti v klidu. Feromony nevydrží stále, takže všechny značky musí kočka stále obnovovat. Problémy mohou nastat při přestěhování se nebo při velkých změnách nábytku, když feromonová značka zmizí. Zvlášť u nervózních jedinců to může vyvolat úzkost. Nežádoucím projevem pak může být třeba močení mimo kočičí toaletu.

Na trhu jsou k dostání i přípravky na bázi kočičích feromonů. Jsou k dostání buď ve spreji, nebo ve formě elektrického difuzéru do zásuvky (ten je podle chovatelů účinnější). Dělají se i obojky napuštěné feromony. Přípravky obsahují syntetickou imitaci kočičího obličejového feromonu, který napodobuje účinek přirozených kočičích feromonů a tím napomáhá obnovit ztracenou emocionální stabilitu. Pomocí spreje můžete kočku také naučit škrábat na škrabadle, stačí jím trochu postříkat škrabadlo.