01.04.16 Výživa

Jak nejlépe skladovat granule?

Nejen lidské jídlo je důležité uložit na vhodné místo, aby se nezkazilo, ale i krmivo pro domácí mazlíčky uchovávejte tak, aby zůstalo co nejdéle čerstvé a chutné.

Pokud kupujete velké množství krmiva na delší dobu a chcete, aby si udrželo co nejdéle svojí čerstvost, nesmíte ho nechávat v otevřeném pytli v místnostech, kde je teplota vyšší než 25°C. Především v létě si dejte pozor, protože v příliš teplém počasí se granule rychle kazí, žluknou a mohou tak zvířatům přichystat nehezké zažívací potíže. Granule je optimální skladovat na suchém a tmavém místě, ideálně se stálou teplotou. Ponecháte-li je v originálním balení, je nutné ho dobře uzavírat, aby obsah nezvětral. Delší trvanlivosti docílíte, když budete granule skladovat ve speciálních uzavíratelných plastových nebo kovových nádobách. Jsou výhodné i díky tomu, že z nich lze krmivo velmi prakticky odebírat a máte i větší jistotu, že se vám do něj nepustí potravinoví moli.

Pozor na vlhkost

Nejdůležitějším faktorem pro skladování je vlhkost. Granule mají vlhkost pouze 8 -10 %. Pokud jsou dlouhodobě vystaveny vysoké vlhkosti, začnou ji absorbovat i do sebe. A kvůli tomu mohou nejprve ztratit na chutnosti a později může dojít až k jejich plesnivění. Doporučuje se proto zamezit přístupu vzduchu. Granule totiž mohou „nasávat“ vzdušnou vlhkost, a ta je při dlouhodobém skladování největším nepřítelem, protože vlhké granule jsou výbornou živnou půdou pro růst plísní. Důležitá je také kvalita kupovaných granulí. Laciné produkty z ekonomických řad již v sobě mohou mít i zárodky potravinových plísní. Pokud chcete granule skladovat delší dobu, je dobré poohlédnout se po kvalitních výrobcích, které obsahují dostatek antioxidantů zabraňujících jejich zkažení.

Velké balení není pro malé

Pokud máte malé plemeno psa nebo kočku, nekupujte žádné maxi balení granulí. Běžně většina výrobců krmiv uvádí, že by granule měly být spotřebovány maximálně do dvou měsíců od otevření balení. Navíc dlouho otevřené granule vašemu mazlíčkovi již nebudou chutnat, takže se nakonec taková koupě prodraží více, než častější nákup menších balení.

Jeden měsíc

Granulovaná krmiva je nejlepší skladovat na suchém a chladném místě. Při správném skladování vydrží po otevření 1-2 měsíce. Pokud víme, že pytel granulovaného krmiva spotřebujeme do 1 měsíce, pak je stačí nechat v originálním balení, které po každém odebrání krmné dávky dobře uzavřete.