02.01.08 Život s kočkou

Jak se připravit na výstavu koček

Chystáte se poprvé na výstavu se svou kočičkou a  nejste si jisti, zda máte připraveno vše potřebné? Pokud ano, potom by vám mohl být tento článek nápovědou.

Být členem!

Pokudchcete vystavovat svou kočičku, je nutné stát se členem některé základní organizace (zkráceně ZO) Sdružení chovatelů koček (SCHK) v České republice při ČSCH (Český svaz chovatelů). Existuje jich celá řada. Můžete být členem klubu, který je v blízkosti vašeho bydliště, ale i kteréhokoli jiného. Členem se stáváte po uhrazení ročního členského poplatku a jednorázového poplatku za registraci a za členský průkaz. Číslo členského průkazu pak uvádíte do přihlášky na výstavu. Bez členství v některém z klubů se nemůžete zúčastňovat výstav.

Přihlášení na výstavu

Výstavy koček pořádají jednotlivé ZO. Výstavy se řídí výstavními řády FIFe (Féderation Internationale Féline) a Sdružení chovatelů koček. Konají se výstavy národní, kde může kočka získat pouze titul Šampion, pro kastráty Premior. Nejčastěji se pořádají výstavy mezinárodní a jednou ročně je výstava světová. Výstavy jsou pořádány o víkendech a probíhají většinou po oba dny, kdy se následující den kočka posuzuje znovu bez ohledu na výsledek ze dne předchozího.

Na výstavu je potřeba přihlásit se včas, protože kapacita výstavních prostor bývá omezená. Formulář přihlášky najdete ke stažení na webových stránkách SCHK nebo vám jej potvrzený zašle na vyžádání vaše mateřská ZO, popřípadě jej můžete získat přímo na členské schůzi vaší ZO. Přihláška musí být potvrzena razítkem vaší ZO. Čitelně vyplněnou přihlášku posílejte do určeného data na adresu pořadatele výstavy, kterou naleznete v propozicích výstavy.

Propozice taktéž najdete na webových stránkách SCHK, popřípadě je můžete získat přímo na výstavách. Z propozic také vyčtete, jaká je výše poplatku za klec (tzv. klecného) pro vaši výstavní třídu a informujete se o způsobu jeho úhrady. K vyplněné přihlášce přiložte originál dokladu o úhradě klecného a pro jistotu si kopii vezměte s sebou v den výstavy. Pokud přihlašujete například dvě kočky, můžete je mít ve společné kleci, pak vepište do přihlášky poznámku „dvojklec“. Pokud chcete vystavovat svou kočku po oba dny, vepište do kolonky datum obě data konání výstavy.

Po přijetí vaší přihlášky a platby vám poštou (někdy i elektronickou poštou nebo sms) dorazí potvrzení o přijetí na výstavu, které musíte mít k dispozici při přejímce kočky.

 Veterinární náležitosti

Kočky musí být očkovány podle požadavků dané výstavy, především proti kočičímu moru (panleukopenii) a kočičí rýmě (rhinotracheitidě). V propozicích se vždy dočtete, jaké očkování a s jakou lhůtou platnosti je vyžadováno pro přijetí kočky na výstavu. Většinou by mělo být očkování provedeno nejméně 30 dnů před konáním výstavy s tím, že musí být obnovováno každoročně, pokud se nejedná o kotě do věku 4 měsíců, u kterých může být lhůta kratší. Nutné je také očkování proti vzteklině, které se řídí platnými národními ustanoveními. Veterinární osvědčení maximálně 3 dny staré o tom, že je kočička zdravá, již nemusíte mít na každé výstavě. Pokud je vyžadováno, dozvíte se to opět z propozic. Bílá kočka musí mít v očkovacím průkaze potvrzeno veterinářem, že není hluchá (audiometrické vyšetření).

Možnost účasti na výstavách

Aby mohla kočka na výstavu, musí být starší tří měsíců. Toto pravidlo platí pro národní i mezinárodní výstavy, semináře, plemenné a propagační výstavy. Na výstavu nesmí březí a kojící kočky, kočky s amputovanými drápky a hluché kočky.

Na co nezapomenout

Kočce nesmíte zapomenout přibalit očkovací průkaz nebo europas s platným očkováním, který budete potřebovat při přejímce. Je dobré mít u sebe i rodokmen nebo jeho kopii, kdyby nastaly nějaké nenadálé nejasnosti.

Určitě nezapomeňte desinfekci, kterou seženete u veterináře a papírové ubrousky pro vyčištění klece. Klece jsou sice předem desinfikovány, ale pro jistotu to proveďte ještě sami.

Pro výzdobu výstavní klece si připravte záclonky. Vystavovatelé si je většinou šijí sami. Rozměry se pohybují okolo 60 x 60 x 60 cm, ale počítejte s tím, že existuje více typů výstavních klecí. Je tedy potřeba mít záclonky delší, přičemž přebytečnou část schováte pod podložku, kterou vystýláte podlážku klece. Záclonky upravené řasením jsou nejen pěkné, ale i praktické. Zakrytím horní části klece, např. koberečkem, znemožníte návštěvníkům, aby kočičku rušili, krmili nebo hladili. Přední strana klece zůstává volná, většinou je opatřena sklem, aby si návštěvníci mohli kočky prohlédnout.

Do klece dejte kočičce pelíšek, který důvěrně zná a taky nějaké hračky, aby cítila pach domova. Dále je možno klec opatřit malou WC miskou se známým stelivem, nejlépe však silikonovým, které neulpí na srsti kočky. Musíte vzít i misku na vodu a granule. Některé kočky však na výstavě nejí ani nevykonávají potřebu, a tak jim majitelé už tak malou klec nezaplňují. Jen jim je v průběhu dne několikrát předloží.

Pokud se chcete nějak prezentovat, můžete si na vrchní část klece přichystat fotky na ukázku, vizitky, tabulku s názvem chovatelské stanice a jejich kočičích obyvatel, a třeba i kokardy a poháry z minulých výstav.

Velmi důležitou a potřebnou věcí pro vás je zajisté židle. Většina pořadatelů je má připravené, ale může se stát, že v propozicích se dočtete, že židle nejsou k dispozici. V tom případě si určitě vezměte nějakou skladnou židli s sebou. 

Příprava kočky

Protože na výstavách je hodnocena kočičí krása, řada vystavovatelů věnuje své kočičce před posouzením mnoho času na úpravu jejího zevnějšku. Můžeme se setkat s pudrováním, česáním a různými speciálními úpravami. Někdo doma i kočičku pár dní před výstavou vykoupe. Zvláště při péči o dlouhosrsté kočky strávíte mnoho času touto přípravou, naopak krátkosrsté někdy nepotřebují žádný takový zásah. Je důležité, aby kočka měla čisté oči, uši a nos. Také musí mít ostříhané špičky drápků, nejlépe pár dní předem, aby se zaoblily ostré hrany po střihu. Zkontrolujeme i okolí konečníku, zda-li je bez nečistot.

Kočička by před vstupem na výstavu měla znát techniku předvedení. Vhodné je kočičku přivyknout na to, že s ní budou manipulovat i cizí lidi. Pokud chcete s kočičkou jezdit na výstavy pravidelně, je dobré začít s vystavováním už ve věku kotěte.

A nyní už zbývá jen popřát mnoho úspěchů!

Text a foto: Pavla Šimáčková

Chovatelská stanice britských krátkosrstých koček Noblesse Charm.cz

www.noblessecharm.xf.cz