13.06.18 Zdraví a nemoci

K čemu slouží kloubní výživa a jak fungují psí klouby

Kloubní výživa může být pro psy vhodným doplňkem kvalitní stravy. Nejprve je ale potřeba pochopit, proč je taková výživa potřeba, kdy je vhodné ji zařadit a jaké může přinést výsledky. A k tomu potřebujeme porozumět anatomii kloubu a funkci jednotlivých částí.

 

Kloub obklopuje kloubní pouzdro, které je složeno ze dvou částí - vazivové a synoviální. Synoviální část obsahuje tzv. kloubní maz. Ten se stará o to, že kloub správně funguje, nedře a nepůsobí potíže. Časem se ale jeho funkce snižuje a přichází postupná bolest kloubního aparátu. V tomto to máme stejné třeba jako psi, kočky nebo koně. Funguje to podobně jako u auta a motoru. Taky musíte pravidelně měnit olej.

 

U lidí a zvířat to ale tak snadno nejde. Jediné, co můžeme dělat, je, že podpoříme vznik nového oleje dodáním jeho základní složky a tou je kyselina hylarunová. Kyselina hyaluronová se stará o zvlhčování chrupavky a zajišťuje její výživu.

 

Tak už víme, že kyselina hylarunová zajišťuje ochranu a výživu chrupavky. A k čemu je chrupavka? Ta má na starost právě hladký pohyb a tlumení nárazů při pohybu. Když má ale kloub málo kloubního mazu, začne postupně docházet k ničení chrupavky a pohyb začne bolet. Z jinak živého psího miláčka tak rázem může být povaleč, kterého abyste na procházku nutili. Je to logické, nikdo nechce chodit s bolestmi. Všechny škody na chrupavce jsou navíc trvalé. Nejčastěji psi trpí na osteoartrózu.

 

Proto je velmi potřebné chrupavku chránit před poškozením. Kromě kloubní výživy je pro správnou funkci důležitá také váha vašeho chlupáče i celkový životní styl.

 

Podrobnější článek na toto téma si můžete přečíst na blogu Aktivního zvířete.