18.11.12 Výživa

K čemu slouží vitaminy?

Vitaminy jsou látky, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám psí a kočičí potravy. V organismu mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Pokud krmíte průmyslově vyráběným krmivem, nedostatek vitaminů většinou nehrozí. Jestliže však svému mazlíčkovi předkládáte přirozenou stravou, je vhodné dbát na vyváženou krmnou dávku a případně vitaminy doplňovat.

 

Vitaminy rozpustné v tucích

 

Vitamin A (retinol)

Zvyšuje počet bílých krvinek a jejich účinnost v boji proti infekcím, reguluje tvorbu kůže, sliznic, lymfatických cév, pohlavních buněk, zubů a kostí. Beta-karoten (provitamin vitaminu A) zvyšuje buněčnou a humorální imunitní odpověď po vakcinaci psů. Karotenoidy fungují v látkové výměně jako lapače volných radikálů a mají tak funkci v prevenci rakoviny.

Zdroje: rybí tuk, játra, meruňky, zelená listová zelenina, mrkev, mléko

 

Vitamin D (kalciferol)

Je nutný pro přijímání vápníku a fosforu. Regulativně zasahuje do hospodaření s vápníkem a do metabolismu fosfátů a podílí se na regulaci obsahu vápníku v krevní plazmě.

Zdroje: mléčné výrobky, vejce, rybí tuk a ryby

 

Vitamin E (tokoferol)

Antioxidant, stará se o zdravý krevní oběh a pomáhá zabraňovat srdečním chorobám, posiluje imunitní systém. Udržuje vaziva elastická, kůži zdravou a pomáhá při hojení ran. Je důležitý pro správnou funkci pohlavních orgánů a funguje také jako přirozená konzervační látka.

Zdroje: rostlinné oleje, růžičková kapusta, zelená listová zelenina, špenát, oříšky, celozrnné vločky, vejce

 

Vitamin K (fylochinon=K1, menachinony=K2, menadion=K3)

Je důležitý pro srážlivost krve, protože podporuje tvorbu protrombinu. Vitamín K je dále nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.

K1 je přijímán z rostlinných látek, K2 je vytvářen střevními bakteriemi, K3 je jedovatá, syntetická látka.

Zdroje: špenát, květák, brokolice, rajčata, maso, jogurt

 

Vitaminy rozpustné ve vodě

 

Vitamin C (kyselina askorbová)

Vitamin C je nejdůležitější ve vodě rozpustný antioxidační faktor v těle, chrání kyselinu listovou a vitamin E před oxidačními procesy, přeměňuje měď na formu, ve které ji zužitkovává mnoho enzymatických systémů, je nutný pro odbourávání cholesterolu. Je nenahraditelný při syntéze kolagenu, je nutný k produkci karnitinu, podporuje vstřebávání železa. Pomáhá při hojení ran, stresu, posiluje imunitní systém, napomáhá při zánětech a rakovině.

Většina zvířat si syntetizuje tento vitamin sama a nepotřebuje žádné jeho přídavky. Syntetizovat si ho nedokáže pouze člověk, některé druhy primátů, morčata, indický netopýr, mezi ptactvem pak červení bulbulové a z vodní říše pstruh duhový a losos.

Zdroje: šípek, petrželka, řeřicha, paprika, potočnice, kopřivy, brokolice, celer, mrkev, a citrusy.

 

Vitamin B1 (thiamin)

Hraje důležitou roli v metabolismu sacharidů. Pomáhá při trávení, produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku a střevní peristaltice. Stará se o normální funkci nervového systému, svalů a srdce. Jeho potřeba je vyšší u jedinců s nedostatečnou funkcí štítné žlázy a u kojících koček.

Zdroje: libové vepřové maso, hovězí maso, játra, ryby, zelenina, mléko, žloutek.

 

Vitamin B3 (niacin)

Pomáhá při metabolismu tuků, podporuje zdravý trávicí systém, je důležitý pro zdravou kůži. Hraje důležitou úlohu při glykolýze. Je velmi důležitý pro syntézu sexuálních hormonů, stejně jako pro kortizolu, tyroxinu a inzulinu. Podporuje krevní oběh, redukuje cholesterol, je významný pro zdravý nervový systém a pro fungování mozku.

Zdroje: ryby, libové maso, játra, bílé drůbeží maso, pivovarské kvasnice, mléko, vejce.

 

Vitamin B5 (kyselina pantotenová)

Bojuje proti infekcím tvorbou protilátek. Snižuje vedlejší a jedovaté účinky mnoha antibiotik. Pomáhá při hojení ran, při tvorbě buněk, při stavech vyčerpání, stará se o normální funkci centrální nervové soustavy a správnou funkci nadledvinek. Je důležitý pro přeměnu tuku a cukru na energii, nutný pro syntézu protilátek atd.

Zdroje: maso, ledviny, játra, srdce, kuřecí maso, zelenina, pivovarské kvasnice, oříšky.

 

Vitamin B6 (pyridoxin)

Je důležitý pro přijímání bílkovin a tuků, nutný pro produkci kyseliny chlorovodíkové. Pomáhá při přeměně tryptofanu na niacin. Podporuje správnou syntézu kyseliny nuklonové, taurinu a L-karnitinu. Musí být přítomen pro tvorbu protilátek a červených krvinek. Je nutný pro správné přijímání vitaminu B12.

Zdroje: játra, ryby, vejce, oves, arašídy, pivovarské kvasnice, pšeničné otruby, pšeničné klíčky, rýže natural.

 

Vitamin B12 (kobalamin)

Je důležitý především pro správnou funkci krvetvorby (předchází anemiím), podílí se na syntéze DNA a ATP (adenosintrifosfát) a je nezbytný pro správnou funkci nervového systému. Je přijímán v žaludku pomocí kyseliny chlorovodíkové a potřebuje vápník, aby byl v těle správně vstřebán. Pomáhá zužitkovat tuky, sacharidy a bílkoviny. Zvyšuje růst a chuť k jídlu. Tiší dráždivost a zvyšuje energii.

Zdroje: játra, vnitřnosti, všechny druhy masa, mléko, sýry, kvasnice.

 

Vitamin B13

Stará se o zužitkování kyseliny listové a vitaminu B12. Pomáhá v buněčném metabolismu, je základem pro metabolismus DNA, regeneruje poškozené buňky jater, zabraňuje tvorbě rakovinných nádorů, rozvíjí látky brzdící rakovinu, váže hořčík, zvyšuje tvorbu krevních buněk v kostní dřeni.

Zdroje: především mléčné výrobky, játra, kořenová zelenina.

 

Vitamin B15 (kyselina pangamová)

Při zvýšené činnosti svalů snižuje únavu, podporuje metabolismus jater, má antioxidační účinky.

Zdroje: pivovarské kvasnice, rýže natural, celozrnné výrobky, dýňová semínka, sezamová semínka.

 

Cholin

Je důležitý pro metabolismus tuků (působí při zužitkování tuků a cholesterolu). Detoxikuje a podporuje metabolismus jater. Zužitkování cholinu v těle je závislé na vitaminu B12, kyselině listové a aminokyselině L-karnitinu.

Zdroje: žloutek, vnitřnosti, zelená listová zelenina, celozrnné výrobky.

 

Kyselina listová

Je důležitá pro růst, dělení buněk a pro tvorbu DNA a RNA. Pomáhá chránit proti střevním parazitům, předchází anemiím. Je důležitá pro tvorbu červených krvinek. Pomáhá při metabolismu bílkovin. Nutná pro zužitkování cukru a aminokyselin.

Zdroje: játra, ledviny, žloutek, špenát, chřest, mrkev, dýně, tmavozelená listová zelenina.

 

Biotin (vitamin H)

Tiší svalové bolesti, ekzémy a kožní vyrážky. Je nutný pro syntézu vitaminu C. Důležitý pro syntézu tuků a bílkovin, pro normální metabolismus tuků a bílkovin a pro syntézu neesenciálních aminokyselin a purinů.

Zdroje: játra, ledviny, žloutek, mléko, pivní kvasnice, rýže natural, oříšky.

 

Inositol

Je důležitý pro transport tuků, spojuje se s cholinem, aby vytvořil lecitin. Podílí se na metabolismu tuků a cholesterolu. Snižuje hladinu cholesterolu, podporuje růst srsti. Pomáhá při předcházení ekzémů a rozdělení tělesného tuku.

Zdroje: vnitřnosti, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, zelí, vejce, mléko.

 

PABA (kyselina paraaminobenzoová)

Mírní bolesti při popáleninách, pomáhá při tvorbě kyseliny listové a je důležitá pro zužitkování bílkovin. Podporuje přijímání kyseliny pantotenové.

Zdroje: játra, ledviny, pivovarské kvasnice, celozrnné výrobky, rýže, otruby, pšeničné klíčky, mléko.

 

Přehled důsledků nedostatku některých vitaminů:

Vitamin B: poruchy růstu, jaterních funkcí, kůže a sliznic

Vitamin H: záněty kůže a sliznic

Vitamin A: poruchy zraku, kůže a sliznic

Vitamin D: křivice

 

Obsah důležitých vitaminů v potravinách:

Vitamin A: máslo, játra, mléko, vejce

Vitamin D: rybí tuk, mořské ryby, játra

Vitamin B: játra, vejce, kvasnice, ovesné vločky

Vitamin C: zelenina

Vitamin H: žloutek, kvasnice, játra

 

Zdroj: Swanie Simon, Zdravá výživa pro starého nebo nemocného psa, syrová strava BARF, Grada

Marie Říhová, Chov koček, Grada