02.11.07 Zdraví a nemoci

Kastrace kocoura

Důvody kastrace kocourů

 

Nejčastějším důvodem, proč se majitel rozhodne pro tento zákrok u svého zvířete, bývá snaha zamezit projevům samčího sexuálního chování. V případě kocourů to znamená především omezit toulání, značkování močí spojené s nežádoucím zápachem a rvačky s jinými kocoury.

 

Vhodný věk ke kastraci

 

Zákrok lze provést prakticky kdykoli od třetího měsíce věku, doporučujeme však až dobu kolem jednoho roku z důvodu dokončení somatického (tělesného) i psychického vývoje. Zvířata kastrovaná v mladším věku mohou vypadat indiferentně, zachovávají si juvenilní (dětský) vzhled, tzn. nelze rozeznat, jedná–li se o kočku či kocoura dle vnějšího vzhledu. Součástí  nedospělého tělesného stavu, který přetrvá, je pak menší penis a s tím související úzká močová trubice, která je příčinou zvýšeného rizika ucpání močové trubice močovým pískem v pozdějším věku (především v kombinaci s dalšími faktory jako je obezita, málo pohybu). Nutno však poznamenat, že onemocnění dolních močových cest řešíme velmi často i u kocourů kastrovaných ve vhodném věku. Obecně platí pravidlo, že nejvhodnější je kocoura kastrovat, jakmile začne značkovat. Naopak kastrování kocoura v pozdějším věku nemusí mít požadovaný efekt, neboť některé chování se stane zvykem a ani absence hormonů v organismu jej nemusí ovlivnit. 

 

Co je kastrace a jak se provádí

 

Jedná se o bilaterální odnětí samčích pohlavních orgánů – varlat v celkové anestézii.  Z hlediska chirurgie se nejedná o složitý zákrok. Standardně používáme injekční anestézii, intramuskulární (do svalu) nebo intravenózní (do žíly), která je zdravými zvířaty bez potíží snášena.  Druh narkózy volíme dle požadavků majitele a možností spolupráce s kocourem. Podmínkou k bezpečnému uspání je lačný žaludek, tzn. odebrat kocourkovi jídlo i mléko 12 hod. před zákrokem a nechat pít pouze vodu. Před zákrokem také aplikujeme analgetika a depotní (dlouho působící) antibiotika. V narkóze připravíme šourek holením strojkem či trháním chloupků a desinfikujeme operační pole. Následně nařízneme šourek na dvou místech, nad každým varletem je samostatný řez. Vybavíme obě varlata a každému zvlášť se podváže semenný provazec a vyživující céva vstřebatelným šicím materiálem. Poté se obě varlátka odstřihnou a ligované semenné provazce se nechají vklouznout zpět do operačních ranek. Na závěr aplikujeme do ranek antibiotický zásyp a zákrok je u konce. Kastrační rány se u kocourů nešijí, ponechávají se otevřené, aby ranný sekret mohl volně odtékat a nedocházelo k otokům. Jedná se pouze o miniaturní množství tekutiny. Celý zákrok i s přípravou trvá okolo 15ti minut. Kocourka však vydáváme zpět do péče majitele raději za cca 1-2 hodiny, kdy je již zcela probuzen. Kocour by měl být poté držen v domácím prostředí alespoň 1-2 dny. Na kontroly většinou není nutné docházet.

 

Komplikace kastrace kocoura

 

S komplikacemi se vzhledem k množství prováděných kastrací setkáváme jen minimálně. Může však dojít k infekci kastračních ran, sklouznutí podvazů  či nesnášenlivosti na některá z použitých anestetik, léčiv nebo vláken. Pokud budete po kastraci svého kocourka pozorovat otoky nebo krvácení ze šourku, nechutenství nebo jiné projevy nemoci, navštivte neprodleně svého veterináře.

 

Chování kocoura po kastraci

 

Úpravu samčího chování nelze očekávat po kastraci okamžitě, její efekt se nejdříve ukáže za několik týdnů až měsíců, poté co se metabolizuje zbytkový testosteron v těle zvířete.

Vzhledem ke změně hormonálních poměrů v organismu je třeba dbát na životosprávu zvířete. Tloustnutí kocourka se vyhnete dodržováním stravovacích návyků, ev. krmením granulemi s označením Light, které mají nižší kalorickou hodnotu. V poslední době jsou na trhu i tipy krmiv určené pro kastrovaná zvířata, která zohledňují riziko zvyšování váhy po kastraci i zvýšené riziko tvorby močových kamenů. Mýty o tom, že kastrovaní kocouři přestanou lovit myši nemůžeme potvrdit. Kocouři po kastraci nemění zásadně své zvyklosti, pouze samčí pudové chování je mnohem mírnější.

 

Autor článku : MVDr. Silvie Ševčíková 

© 2006 VETCENTRUM Duchek s.r.o.

www.vetcentrum.cz