06.03.11 Péče

Když fena rodí…

Termín porodu vám dopředu nikdo neřekne, pohybuje se mezi 58. až 65. dnem. Se zvyšujícím se množstvím štěňat se posouvá blíže k 58. dni a naopak.

 

Co budete potřebovat?

Telefonní číslo a veterináře, který je v případě nutnosti ochoten přijet i v noci

Porodní ohrádku

Balení buničité vaty v roli na osušení čerstvě narozených štěňat

Dezinfekci

Nůžky

Čisté deky či prostěradla

 

Příznaky blížícího se porodu:

Omezení pohybové aktivity (několik dní před porodem)

Nervozita a neklidné chování

Hrabání pelíšku (je to vrozené chování, za které fenu nekárejte)

Odmítání krmení, menší chuť k jídlu

Častější močení

Slintání či dokonce zvracení a svalový třes

Zrychlené dýchání

Zvětšení mléčné žlázy a sekrece mléka

Otok vulvy

Krátce před porodem (12 - 24hod) dochází k poklesu tělesné teploty z 38 - 39 stupňů Celsia na 36,5 - 37,5.

 

Fáze porodu

V případě, že budete feně ke konci březosti pravidelně měřit teploty, neočekávaný porod by vás neměl zaskočit. V počáteční fázi dochází k uvolnění děložního krčku a jeho úplnému otevření. Dále se objevují děložní stahy, v této fázi však zatím bez stahů břišní svaloviny, proto si jich pravděpodobně vůbec nevšimnete. Může se objevit výtok plodových vod (slámově zbarvená tekutina, která vzhledem připomíná moč). Tato fáze trvá průměrně 6 - 12 hodin, někdy to ale může trvat déle než 24 hodin. Nepozorný majitel ji může kvůli nespecifickým příznakům "přehlédnout".

Druhá fáze porodu začíná úplným otevřením krčku děložního a zapojením se břišního lisu do porodu a končí vypuzení plodu. Od objevení se viditelných kontrakcí do porodu prvního štěněte by nemělo uplynout více jak 1 hodina. Třetí fáze představuje vypuzení placenty. Tyto fáze se prolínají, protože placenty obvykle vycházejí mezi jednotlivými plody. Často odchází dvě placenty až poté, co se narodili dvě štěňata bez placenty. Po vypuzení štěněte fena překousne pupeční šňůru a olizuje ho, čímž z něj odstraňuje plodové obaly a stimuluje dýchání. Délka 2. a 3. fáze porodu závisí na počtu mláďat, obvykle trvá 2-6 hodin a může se protáhnout až na 12 - 24 hodin. Plodová voda a výtok nesmí zapáchat. Každé štěně je vypuzováno samostatně v intervalech 15-30 minut, ale u mnohopočetného vrhu to může být až 2 hodiny. Pamatujte však, že intervaly mezi štěňaty by se měly pohybovat v rozmezí 15 min až 1 hodiny za předpokladu intenzivního tlačení. Pauzy delší 60 minut jsou již podezřelé a je na místě věc konzultovat s veterinářem. Štěňata se rodí většinou hlavičkou napřed a jsou ukryta ve dvou váčcích. První praská ještě v porodních cestách (dochází ke zvlhčení), druhý obal rozkousne či rozlíže fena (pokud se k tomu nemá – stává se převážně u fen, které rodí poprvé - musí zasáhnout majitel.). Fena velmi intenzivním lízáním zbaví štěně všech plodových obalů a masáží umožní nastartování normálního dýchání. Někdy je ale řada na člověku.

Jak správně postupovat? Majitel štěněti vytře tlamičku a nosní dírky a štěně jemně při vysoušení masíruje. Mládě drží v dlani jedné ruky (tělíčko), hlavičku přidržuje mezi palcem a ukazováčkem. Druhou rukou jej tře suchým hadříkem a přidržuje. Pupeční šňůru zkrátí většinou sama fena, pokud tak neučinila, ustřihněte ji dezinfikovanými nůžkami na cca 3 cm. Nemusíte se bát, krvácení je minimální. Následně štěňátka přendejte na teplé místo v blízkosti feny (vhodná je výhřevná podlážka), aby se úplně vysušila. Co nejdříve po porodu by se mělo mládě napít mleziva (takzvané prvotní mléko u savců, tvoří se v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno asi 3 – 5 dní po něm). Složením se významně liší od zralého mléka a je pro štěně velmi důležité (zajišťuje přirozeně pasivní imunitu, tedy příjem hotových protilátek od matky, které novorozená mláďata chrání v prvních týdnech života před infekcemi ze zevního prostředí, když ještě nejsou schopna imunitní reakce a produkce vlastních protilátek). Štěně se tedy snažte přiložit ke struku, v případě že to samo nezvládá. Fena má instinktivní potřebu „uklidit“ a sníst vyšlé placenty. Není vhodné nechat ji sežrat víc než 2 - 3, protože by je s nejvyšší pravděpodobností stejně vyzvracela, čímž by se zbytečně vyčerpala.

Chovatelé mnohdy doporučují v závěru porodu podat feně energetickou výživu (tekutou nebo v pastě) a aplikovat oxytocin – díky němu nemusí porod trvat tak dlouho a fena vyloučí i lůžka, která nevypudila současně s plodem (určitě se vyplatí plodové lůžka sledovat a počítat) a může v klidu kojit a odpočívat. Pokud to není nutné, nechte štěňata u matky a kontrolujeme jen přisátí. Fena by měla mít k dispozici vodu a žrádlo. Následující den je doporučena sonografická kontrola dělohy u veterináře pro vyloučení případného zadrženého plodu a posouzení zbytků placenty. Po porodu se fena několik týdnů (obvykle 3-6) čistí. Čím početnější vrh, tím znatelnější toto čištění bude. Normální očistky jsou nezapáchající, tmavězeleno až krvavě zbarvené. Postupem času se jejich množství snižuje. Majitel štěňata pravidelně váží, aby měl přehled, jestli se vyvíjejí normálně a srovnatelně v rámci vrhu.

 

Kdy vyhledat veterináře?

- fena je březí více než 70 dní bez příznaku porodu

- má viditelné porodní bolesti po dobu víc než 5 hodin bez vypuzení prvního plodu

- intenzivní příznaky kontrakcí o dobu delší než 30 minut bez vypuzení dalšího plodu

- interval mezi štěňaty delší než 2 hodiny za příznaků silných stahů

- interval posledního porozeného štěněte delší než 6 hodin bez příznaků stahů

- výtok zelených plodových vod bez vypuzení plodu

- celková doba porodu delší než 24 hodin

- příznaky narušení celkového stavu