08.12.16 Život s kočkou

Kočičí tráva

Člověk by řekl, že kočka je výhradní masožravec, který jen loví myši. Proto někoho může překvapit, když ji uvidí, jak okusuje trávu. Nejedná se o hru, kočka trávu ke svému životu potřebuje.


Kočka je velmi čistotné zvíře. Hlavním čistícím nástrojem je její jazýček, kterým si důkladně umývá srst. Chlupy, které zůstávají na jazyku, putují dále do trávicího ústrojí. Kočka je neumí vyloučit a ve střevech vznikají chuchvalce, tzv. bezoáry. Možnosti, jak je dostat ze střev ven, jsou dvě. Můžete kočce podat pastu či tablety, po kterých chlupy odejdou se stolicí. Druhá varianta, kterou využívají venkovní kočky, je právě tráva. Po pozření trávy kočka chuchvalce chlupů vyzvrací. Při této činnosti se kočka začne „dávit“, ale toho se nelekejte, je to přirozený projev.


Není tráva jako tráva

Kočky venkovní si trávu moc vybírat nemohou (navíc hrozí i riziko chemických postřiků atd.), ale pokud máte kočku chovanou v bytě, je potřeba pořídit speciální rostliny. A zde už je možností více. Existuje více vhodných travin, ale nejoblíbenější je u koček šáchor. K sehnání je v chovatelských potřebách, hobby marketech, vybraných květinářství nebo na výstavách. Kočka ho vezme ve většině případů útokem a je z něj nadšená. Nevýhodou je, že šáchor moc nedorůstá, takže vydrží maximálně 2 měsíce, spíše méně. Jeho rozmnožování je velmi zdlouhavé. Jak na to? Stačí odstřihnout 10 cm stonek, sestřihnout výhonky na 2-3 cm a hvězdici stonkem nahoru dát do vody. Další možností je vypěstovat si pšenici, ječmen nebo oves (tak jako o Velikonocích). Stačí počkat asi 14 dní a kočička může začít ochutnávat. Nebojte se trávy střídat, ale myslím, že časem přijdete na to, že šáchor je stejně nejlepší.

Někdy ukousnutá stébla trávy poslouží kočkám také jako super hračka, do které se tlapkou trefují.

Text a foto: Miroslav Čech, CHS Vamiron, www.ruskamodra.com