28.10.14 Život s kočkou

Kočka na stole

Máme asi šestiletou kočku a právě jsme se přestěhovali do nového domu. Dřív jsme bydleli v bytě, kde byly klasické dveře mezi obývákem/kuchyní a chodbou, a když jsme chodili spát či na delší dobu pryč, tak jsme kočku zavírali na chodbě. To bylo z důvodu špatných zkušeností, kdy jsem několikrát přišla domů, a kytka z okna byla na zemi, či shodila vázu na stole a voda vytekla na dřevěnou podlahu. Na chodbě měla pelíšek, v komoře pak záchod i krmivo. Byla na to zvyklá a fungovalo to bez problému. Kočka nemá přístup ani do dětských pokojů a naší ložnice, stejně jako neměla v bytě. Jinak se po domě může pohybovat, kde chce. Nemám ráda kočky v posteli atd. Je dlouhosrstá, dost líná, bylo by to všude samý chlup. Nyní v novém domě nemáme dveře mezi obývákem/kuchyní a chodbou. Takže když jdeme spát, tak se kočka pohybuje po celé kuchyni a obýváku, jak chce. Ráno vídám na stole její dlouhé chlupy. Podle toho poznám, že chodí po stole a leží na něm. Když jsme doma, ve dne a když nás vidí, nikdy to nedělá. Nikdy jsem ji na stole nenachytala. Ví, že to nesmí. Ale když není není pán doma, dělá si co chce. Jak ji toto můžu odnaučit? Nechci to řešit tím, že já budu ustupovat a zakrývat stůl nějakým igelitem, který ráno odstraním, aby nebyly chlupy všude. Chci, aby se naučila, že na stůl nesmí. Je mi jasné, že když přijdu ráno do kuchyně a ona už na stole není, nemůžu ji za to kárat. Tak ani vlastně není možnost jí nějak „domlouvat“. Ostatní věci, když vidím, že dělá, co nemá, tak jí ihned rychle a důrazně řeknu, NE a NESMÍŠ, a chápe to velmi dobře a rychle. V jednom pořadu o psech jsem viděla, že obalovali gauč alobalem, aby tam nechodil pes. Lze to použít i na kočku? Ještě by mne zajímala jedna věc. Vždy to byla bytová kočka, nyní máme dům se zahradou. Jak dlouho doporučujete zvykat ji, než ji můžeme pustit ven? Byla vždy hodně vystrašená ze všeho, z cizích lidí, zvonku u dveří atd. Na druhou stranu je samozřejmě zvědavá, co se děje venku, líbí se jí broučci atd. Sedí celé dny u okna a pozoruje život venku (v bytě milovala balkon). Pozoruje venku veverky (máme jich tu hodně) a ostatní kočky. Měli jsme i chalupu, tam jsme ji vozili, byla většinou uvnitř, ale párkrát nám proklouzla ven, většinou večer, když měla loveckou náladu, a pobíhala kolem chalupy. Vždy jsem ji náhodou objevila venku. Nevím, jestli mám pořídit kočičí vodítko. Neradi bychom o ni přišli.

 

Odpověď:


Asi vás zklamu, protože si myslím, že pro kočku je přirozené, že chodí „po výškách“ a rozhlíží se odtud. Hledá si tam dobrůtky, zajímavé předměty i místa k odpočinku. Má odtud přehled po celé kuchyni a obýváku, a připadá si bezpečně, a přitom „důležitě“. Takže bych doporučila na noc dávat na stůl nikoli igelit, ale nějaký starý přehoz nebo deku, které pak vyprášíte. Máte totiž neobyčejně hodnou a skromnou kočičku, když se dokáže smířit se všemi zákazy vstupu (do dětských pokojů, do ložnice). Mnohé kočky z toho mají stres a buď mňoukají, nebo se pomočují. Takže tento jeden ústupek bych jí dopřála…
Na pobyt venku ji pomalu zvykejte tím, že s ní chvilku venku pobudete a necháte dveře otevřené, aby se mohla kdykoli schovat. Pak bude dobré nainstalovat do dveří kočičí dvířka, aby mohla chodit ven i dovnitř sama a nemuseli jste jí dělat vrátného. Jen pozor, aby se do domu nedostaly dvířky cizí kočky zvenku, to by ji mohlo hodně vyděsit. Dělají se speciální dvířka, která umějí přečíst mikročip kočky a žádnou jinou dovnitř nepustí. Ale to je větší investice. Nejprve se přesvědčte, zda kočka bude mít o pobyt venku zájem a bude si ho užívat.

MVDr. Hana Žertová

Další odpovědi na nejrůznější dotazy naleznete na www.hanazertova.cz