23.03.11 Aktuality

Kočky z útulků vyrážejí na koledu

Projekt „Kočičí přání“ ve spolupráci s OS Devět životů přichází s další akcí na podporu koček v útulcích. Tentokrát se v prvé řadě zaměřuje na koťata a březí kočky a chce pomoci organizacím z celé České republiky sehnat prostředky na nákup krmiva, léčiv a financování veterinárních výdajů.

Akce začíná na Velikonoční pondělí 25.4. a končí symbolicky 8.5 na Den matek.

Jaro a Velikonoce jsou obdobím mláďat všeho druhu. Králíčci, kuřátka a také koťátka se na nás roztomile dívají z každé druhé velikonoční pohlednice. Pro organizace zabývající se ochranou zvířat, především pak koček, přichází doba nejtěžší práce. Útulky se naplní a až do prvních podzimních mrazíků budou pod náporem příjmu nechtěných a vyhozených koťat a březích koček.

A koťata potřebují odmalička kvalitní stravu. Stejně tak jejich mámy, které jsou mnohdy přijímány vyčerpané a vyhublé. Pro útulek to znamená zvýšené výdaje za vhodné granule, vitamíny, maso... A to v ideálním případě. Často přicházejí koťata nalezená bez matky, která musí být dokrmována uměle. To pak nastupuje drahé speciální sušené mléko a další doplňky stravy. Když je vypipláno, není ještě zdaleka vyhráno – koťata je potřeba opakovaně odčervit a následně naočkovat, případně i přeočkovat ještě v útulku. Netřeba zdůrazňovat, že nalezenci běžně trpí různými virózami, záněty očí, průjmy... A výdaje naskakují.

Akce „Kočičí koleda“ má za cíl podpořit organizace pečující o bezprizorní kočky a pomoci tak uhradit výdaje na krmivo, léčbu a vakcíny. Na stránkách kociciprani.cz naleznou dárci profily jednotlivých koček a koťat a jejich přání. Jednoduše si tak vyberou konkrétní zvíře, jehož příběh je zaujme nebo které pochází z jejich regionu. Dárek mu budou moci zakoupit přes e-shop, případně peníze na něj poslat útulku. Fotografie „jejich“ kočky s dárkem budou následně zveřejněny na webu, osobní návštěva v útulku či domácím depozitu je také možná.

Účastnící se organizace jsou občanská sdružení, jejichž provoz zajišťují členové a dobrovolníci zdarma, ve svém čase a jejichž činnost je převážně hrazena pouze z darů jejich příznivců. Nejedná se tedy o městské či státní útulky. Většina koček čeká na nový domov v takzvaných depozitech, v běžných domácích podmínkách s individuální péčí.

„Kočičí koleda“ navazuje na úspěšnou vánoční akci „Strom splněných kočičích přání“, při které kočky v útulcích získaly více než 96 000,- korun. Jedná se o dlouhodobý projekt, který má dvě části – vánoční a velikonoční.

Až tedy o Velikonocích uslyšíte opuštěnou kočku říkat „mňau, mňau“ vězte, že to má znamenat něco jako „hody, hody doprovody, pomozte mi nakrmit moje koťata.“

www.kociciprani.cz

kontakt:

Františka Kernová

OS Devět životů

frantiska@devet-zivotu.cz

602 25 88 75