08.03.14 Život s kočkou

Kocourek při mazlení kouše

Mám dva pětiměsíční kocourky plemene korat – jsou z jednoho vrhu, takže bráškové. Prvního jsem si pořídil ve stáří tří měsíců a usoudil jsem, že nestíhám uspokojovat jeho temperamentní hry, a za tři týdny se mi podařilo získat jeho bratra. Jsou nerozlučná dvojka. Ten, kterého jsem pořídil později, je obrovský mazel, sám se chodí mazlit a přede jako malý traktor. Ale má to jednu vadu na kráse, při mazlení se mě z ničeho nic snaží kousnout buď do tváře, brady, nosu, nebo zaútočí packou. Útok nebývá příliš agresivní, spíš se pak hned zatváří „provinile“, ale nedokáže si tuto libůstku odpustit. A když kousne, tak i do krve, má zoubky jako jehly! Jeho bráška, který je o něco temperamentnější a zvídavější, tímto nešvarem netrpí, ale zase není takový mazel. Napadlo mě, jestli to nemůže mít souvislost s tím, že ty tři týdny, po které byl „malý agresor“ ještě u chovatele, se stále dokrmoval mateřským mlékem, a teď se ho možná dožaduje?

Odpověď:
Nevím, proč váš kocourek útočí na obličej. Myslím, že to nebude tím, že by se dožadoval mléka. Spíš chce vyprovokovat nějakou „akci“. Také je možné, že jde o jednu kočičí nepěknou poruchu chování - tzv. agresi při hlazení. Takové kočky se obvykle rády dlouho mazlí a pak náhle zaútočí. Nikdo moc neví proč, jestli je jim hlazení už nepříjemné, nebo chtějí hladit jinak a jinde a rozčílí je, že to jejich člověk nechápe. Nebo si zdřímnou a pak se leknou, kdo to na ně sahá, případně chtějí vyprovokovat živější interakci a tato cesta (mazlení a předení) je podle jejich zkušenosti nejspolehlivější. Ať je to jak chce, trpět by se jim to nemělo. Jsou dvě možnosti, jak to zarazit: buď se mazlete jen tak krátce, abyste přerušil kontakt dříve, než kocourek zaútočí, nebo v okamžiku útoku zaječte pronikavým vysokým hlasem (AU!!!), který kocourka vyděsí tak, že prchne. Tyto dvě možnosti je dobré kombinovat. Kdyby se nedařilo, dejte vědět, sešli bychom se v Praze a probrali vše podrobněji. Třeba je tam i nějaký zádrhel už od chovatelů – neměli děti?

MVDr. Hana Žertová

Věc se má tak, že malý agresor sám mazlení vyhledává a dožaduje se ho. Za kousnutí dostal párkrát prstem po čenichu. Kousnout se snaží většinou hned po tom, co se přijde mazlit a ihned se krčí, jako by věděl, že udělal něco, co nesmí. Mně to připadá, jako by mi hlásil: „Jsem tady, koukej mě mazlit!“ Vaši radu určitě vyzkouším, to by mohlo zabrat. Faktem je, že jeho výpady jsou už mírnější, ale připadá mi to jako neodolatelná touha to prostě „udělat“, i když ví, že bude následovat trest. Zní to sice paradoxně, ale byť je to kousnutí, připadá mi to jako nějaké zvláštní „přátelské“ gesto, kterému možná jenom nerozumím. Na různých fórech jsem zjistil, že podobné problémy s kocoury mají i jiní majitelé a nikde jsem nenašel rozumnou radu. Chovatel, od kterého kocourky mám, děti nemá a kocouři byli oba naprosto vzorně socializovaní, vůbec se nebojí cizích lidí, byl jsem velmi mile překvapen. Korati jsou ale pořádně temperamentní…


Odpověď:
Ano, když jste teď ty „útoky“ časově upřesnil, vypadá to opravdu jen jako takový přátelský šťouchanec. No uvidíte, jak zareaguje na vaše přehnané bolestivé vyjeknutí. Také ho na úvod neberte do náruče a mazlete ho na stole či jiném nábytku mimo dosah vašeho obličeje. Věřím, že když mu nedáte pár týdnů příležitost kousnout (obličej nebude na dosah, popřípadě vždy včas zaječíte, ještě než se zakousne), kocourek nahradí tenhle rituál nějakým jiným. Mohl byste tomu napomoci třeba tím, že mu budete hladit tvářičky a vyprovokujete jejich otírání o vaše ruce. To je takový obvyklý začátek kočičího mazlení.

MVDr. Hana Žertová

Další odpovědi na nejrůznější dotazy naleznete na www.hanazertova.cz