28.07.17 Zdraví a nemoci

Koinfekce lymské boreliózy a anaplazmózy

Klíšťata mohou přenášet více původců nemocí, což v některých případech vede v mnohočetnou infekci čili koinfekci, která zvyšuje riziko pro nemocné zvíře. Koinfekce lymské boreliózy a anaplazmózy je poměrně častá, protože obě nemoci přenáší stejný druh klíštěte rodu Ixodes.

Když je pes nakažen pouze lymskou boreliózou nebo anaplazmózou, má jeho imunitní systém větší šanci infekci potlačit. U zvířete, které je pozitivní na oba původce, je riziko vzniku klinického onemocnění dvakrát větší.

Jaké jsou příznaky?

Mezi běžné příznaky anaplazmózy patří ztuhlost a bolestivost kloubů podobná artritidě, horečka spojená s nechutenstvím, zvracení a průjem, kulhání, hubnutí. Psi s anaplazmózou mohou mít zarudlé a oteklé oči a krevní rozbor odhalí nízký počet krevních destiček. Psi s koinfekcí anaplazmózy a lymské boreliózy mohou vykazovat následující klinické příznaky: mají horečku, jsou apatičtí, hubnou, kulhají, mají zvětšené mízní uzliny, jsou zimomřiví a celkově nejsou „ve své kůži“.

Jak můžete snížit riziko nákazy?

Je důležité dbát na prevenci, používat antiparazitární přípravky a denně prohlížet psovi srst. Nejlepší je kontrolovat psa při každém návratu z procházky, abyste odhalili i zatím nepřisáté parazity. Přisátá klíšťata odstraňte co nejdříve. Pravidelně navštěvujte se svým psem veterinárního lékaře. Požádejte ho o provedení testu na lymskou boreliózu a anaplazmózu v rámci pravidelného preventivního vyšetření.