15.02.08 Plemena

Korat

 

Historie

Korat má místo  původu v Thajsku, kde se této kočce říká si-sawat což v našem překladu znamená:,,přinášející štěstí“. První korati, se dostali z Thajska do USA a to v 19. století. I když je toto plemeno velmi krásné, setkáváme se s ním jen zřídkakdy, a to i v zemi původu. Milovníci tohoto plemene zakázali, aby byl korat šlechtěn s jakoukoliv jinou kočkou.

Standard

Tělo:Tělo korata vám může připomínat tělo siamské kočky - je štíhlé a protáhlé, ale ne tolik jako u siamek. Zajímavostí u tohoto plemena je že jeho přední nohy jsou kratší než nohy zadní, což způsobuje sklonění zad. Ocas je u kořene mohutný a pomalu se sbíhá do kulaté špičky. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že je korat lehký, není tomu tak. I když má štíhlé tělo, díky silně vyvinutým svalům dosahuje jeho hmotnost běžného rozmezí od 3 do 5 kg.

Hlava: Jeho srdčitou hlavu zdobí vysoko posazené a velké uši. Nos je v přiměřené délce k lebce, ale je trošku prohnutý. Oči jsou spíše velké tvaru orientálního, ale pokud je má kočka do široka otevřené, působí kulatým dojmem.

Srst: Koratovi chybí podsada, tudíž je srst těsně přilehající na tělo a v důsledku toho působí na dotek jako satén. Srst je krátká a lesklá tak, že to vypadá jako by zářila.

Barva: Požadovaná barva je barva modrá. Každý chlup má stříbrný nádech, což vyvolá nádherný zářivý efekt. Chlupy jsou na koříncích světlější a postupně se zbarvují. Oči mohou mít zelené, někdy jantarové.

Charakter

Korati jsou velmi přítulné a mazlivé kočky. Snesou se s ostatními kočkami i psy, a aby se cítily dobře, potřebují mít ve svém okolí stále někoho, kdo si jich bude všímat. Některé kočky tohoto plemena mohou mít v povaze žárlivost.Korat je plemeno, které si velmi rádo hraje a je velmi inteligentní - můžete ho klidně naučit aportovat. Jejich hlas je velmi melodický a působí až uklidňujícím dojmem.

 

Text: Veronika Hůlová