28.12.18 Život s kočkou

Království úspěšných mainek a Libora Šuly

Libora Šulu možná znáte jako světového kadeřníka. Ale jen málokdo ví, že jeho celoživotní láskou a vášní jsou mainské mývalí kočky. Liborova stanice Caramellocoon se specializuje na liniový chov mainských mývalích koček, které získávají tituly po celém světě.

Na své začátky vzpomíná s úsměvem na tváři. „Když jsem začal sbírat první poháry, byl jsem na nich trochu závislý. Dnes si asi nejvíce vážím ocenění BOB, což je ocenění, kdy mé kočky vyhrály absolutně celou výstavu. Takový pohár je pro mě nejvyšším oceněním a je jedno, jestli jsem ho získal v Pardubicích, Karlových Varech nebo v Miláně.“

Výstava si žádá přípravu na 100 %

„Když jsem přesvědčený, že se něco povede, zapojím do toho srdce a jdu si za svým,“ prozradil Libor Šula své motto, kterým se řídí. Na výstavy jezdí jedině s dokonale připravenou kočkou, která je konkurenceschopná. Vyhrávají jen nádherně upravená zvířata ve fantastické kondici. Libor ví, o čem mluví a všechno, co pro kočky dělá, vychází z mnoha let zkušeností. „Nejsem patetický, ale umím si říci, v čem jsem dobrý, v čem naopak pokulhávám nebo v čem jsem nejlepší. Když o sobě bude člověk neustále pochybovat, tak tomu časem sám uvěří, a to se mi nelíbí,“ říká Libor a dodává, že by si přál, aby jeho postoj okolí pochopilo, čerpalo z něj a nebralo to jako přehnané sebevědomí.

Ve výživě koček neexperimentuji

Každý chovatel chce pro svou kočku to nejlepší. Libor preferuje funkční krmivo, po kterém budou jeho kočky zdravé a spokojené. „Když jsem zkoušel Fitmin, tak kočkám chutnal a neměly po krmivu žádný problém. Bylo to vlastně poprvé, kdy ani jedna po nové značce nezvracela a neměla průjem,“ popisuje svou zkušenost.

Království šťastných koček

Libor kočkami opravdu žije a své odhodlání dělat pro kočky maximum promítl také do svého bydlení. „Když jsme stavěli dům, věděl jsem, že chci s kočkami žít a nechci je mít oddělené ve voliérách.“ Dům tak přizpůsobil svým mainkám a rozdělil ho na čtyři základní prostory.

  • Socializační byt pro kočky s koťátky a nově příchozí krasavice.

  • Hlavní prostor, ve kterém žijí chovní kocouři ve výborné symbióze.

  • Voliéra a místnost na krytí, kde nikdy nenechává kocoura s kočkou déle jak 24 hodin. Kocourka po nakrytí vrací hned do jeho smečky a díky tomu pak mezi kocoury neprobíhá žádná rivalita.

  • Ateliér, kde se koťátka učí přijímat potravu a osamostatňují se.