18.02.13 Zdraví a nemoci

Lymská borelióza

Věděli jste, že i váš domácí mazlíček se stejně jako člověk může nakazit boreliózou?

 

Lymská borelióza, jejímž přenašečem je infikované klíště, je pro zvířata stejně nebezpečná jako pro lidi. Bohužel na rozdíl od člověka se většinou neprojevuje změnami na kůži (např. v podobě fleků) a často je po dlouhou dobu i bez jiných klinických příznaků. Nemoc však může kdykoli propuknout při oslabení imunitního systému zvířete. Klinickým příznakem je především u psů a koček akutní zánět kloubů. Projevuje se tak, že zvíře začíná kulhat, má oteklé klouby, ve kterých dochází k zánětu. K těmto typickým příznakům se dále může připojit například horečka, zvětšení mízních uzlin a hubnutí. Tyto symptomy se u zvířat nejčastěji projevují 2 – 5 měsíců po přisátí infikovaného parazita, proto se často stává, že nejsou dávány do přímé souvislosti s napadením klíšťaty.

 

Důležitá je prevence

Ideální prevencí je vakcinace vašich domácích mazlíčků a to zejména těch, kteří se často pohybují venku. Vakcinace se provádí v zimním období, aby došlo k vytvoření dostatečného množství protilátek ještě před sezónou klíšťat. Důležitou roli ovšem hraje i používání přípravků, které zabrání přisátí klíšťat a tím je riziko nakažení minimalizováno.

Pokud již vaše zvíře onemocní boreliózou, nemusíte se obávat, pro vás jako chovatele nehrozí žádné nebezpečí. Toto onemocnění se ze zvířete na člověka nepřenáší. Riziko tu ovšem je! Pokud totiž po nasátí opustí nakažené klíště vašeho psa nebo kočku, pak samozřejmě hrozí nakažení i u vás, a to v případě znovu přisátí tohoto klíštěte. Proto je velmi důležité používat jako prevenci napadení osvědčené a kvalitní přípravky proti klíšťatům (například FYPRYST, který navíc spolehlivě ochrání před blechami a všenkami).

 

Otázka na zvěrolékaře:

Jak probíhá léčba lymské boreliózy u zvířat? Je rozdíl v léčbě psů a koček? Jaká je nejlepší prevence?

Odpovídá MVDr. Martin Bonczek:

K léčbě lymské boreliózy se používají antibiotika, kdy doba terapie je minimálně jeden měsíc. Úplně vyhráno ovšem nemáme, u některých pacientů může dojít k znovuobjevení klinických příznaků. Postup léčby je stejný u psů i koček. V případě prevence je nejlepší předcházet napadení zvířat klíšťaty a používat proto osvědčené a kvalitní přípravky proti klíšťatům, které navíc spolehlivě chrání také před blechami.