16.05.10 Život s kočkou

Mili prosí o pomoc...

Tříbarevná kočička Mili se ke mně do depozita dostala od jedné staré paní, která bydlí ve vesničce poblíž Kamýku nad Vltavou. V obci je psí útulek, který ale do své péče kočičky nepřijímá. A tak mnozí z těch, kteří s donesenou kočkou v útulku neuspěli, situaci řeší tak, že ji přehodí přes plot právě této paní...  

Jelikož má kočičky ráda, lituje je a tak těm, které přistávají na jejím dvoře, poskytne aspoň nějaké krmení a přístřešek na seníku. Podmínky ke kočičímu životu tu ale nejsou ideální, blízko je velmi frekventovaná silnice, kočky nejsou očkované, navíc paní chová dva ovčáky, kteří kočky loví, a tak zde moc dlouhou „životnost“ nemají. Asi i kvůli tomu stará paní nemá koček desítky, ale momentálně asi šest.

Mili byla jednou z nich, ale číča měla štěstí v neštěstí. Jednoho dne se u onoho domečku zastavila paní Marie R., když si chtěla vyfotit detail střechy a dala se do řeči se starou paní. Ta jí vyprávěla, že Mili, která se jim mezitím otírala o nohy, srazila zhruba před dvěmi týdny motorka, a tak je celá pochroumaná. Na otázku, jestli ji vzala k veterináři, odpověděla: „Najíst jim dám, ale na veterináře z pěti tisíc invalidního důchodu opravdu nemám“. Kočička, prý po úrazu týden nejedla, ale potom začala na jídlo chodit, tak to paní chtěla nechat na přírodě…

Protože Mili by se svým zraněním neměla vůbec žádnou šanci na život (buď by ji chytili a roztrhali psi, nebo přejelo auto), přivezla ji paní Marie po domluvě ke mně. Když kočička vylezla z přepravky, měla jsem strach, že má něco s páteří. Byla celá pokroucená, jednu nožičku měla zevnitř škrábnutou a srst vylízanou, jak si místo ošetřovala.

Rentgen naštěstí ukázal, že páteř je v pořádku, Mili měla „jen“ vyhozenou nožku z kyčle, což by se mělo operací bez problému spravit. Trochu to komplikoval fakt, že zranění bylo dva týdny staré. Přišli jsme nalačno, a tak se pan doktor se sestřičkou pustili do operace. Při zákroku se ale ukázalo, že to nebude tak jednoduché, neboť podle toho, jak byla končetina „zvazovatělá“ a svalstvo ochablé, zranění nebylo staré dva týdny, ale zřejmě několik měsíců. Nožička se nechtěla do jamky vrátit a držet tam. Operace, která měla původně trvat něco přes hodinku, se protáhla na hodiny tři, ale povedlo se a nožička se vrátila na správné místo.

Mili se po operaci chovala jako vzorný pacient, užívala si bezpečí, plné misky jídla a podle doporučení veterináře odpočívala a hojila se. Při kontrole a odstranění stehů se ale ukázalo, že nožička v kloubu nedrží a zase se mírně posunula. Byla určitá naděje, že když Mili zesílí a atrofované svalstvo se dá do pořádku, bude držet. Jenže k velké smůle Mili, která ke mně přišla velmi podvyživená a užívala si dobrého jídla (ze začátku byla hrozně roztomilá, kočkám dávám dvakrát denně mokré jídlo - většinou masíčko - a když jsem jí přinesla misku, vykulila oči a rychle se na jídlo vrhla. Bylo vidět, že nemůže uvěřit, že je zase maso a ne kolínka, na která byla předtím zvyklá), se začala mrouskat a to bohužel nožička nevydržela. Mili vystrkovala zadeček do vzduchu a třásla jím a nožka z kloubu opět vyskočila. Při další kontrole veterinář rozhodl, že bude muset na další operaci, kdy se do kosti dají kovové dráty, aby držely nohu pohromadě. S operací musíme chvilku počkat, než jí narostou aspoň nějaké svaly a taky, než se vzpamatuje z první operace. Jsem domluvená s veterinářem, že 15. 5. mu mám zavolat a dohodneme se na termínu další operace. První zákrok stál přibližně 3800 Kč, druhá operace by se měla pohybovat v podobné výši. Možná bude o něco dražší, protože budou potřeba navíc kovové „součástky“, které se budou dávat do nožičky.

Současná finanční situace v Kočičí naději je taková, že veškerou péči kočkám hradíme ze svých kapes. Občas přijdou dary od sponzorů, za které jsme velmi vděční, ale bohužel nestačí pokrýt ani očkování a kastrace kočiček v depozitech. Operace Mili jsou pro mě velmi finančně náročné a je pro mě problematické je z mého invalidního důchodu zaplatit.

Pokud byste někdo chtěl Mili na operace přispět, budu velmi vděčná, číslo transparentního účtu Kočičí naděje je 4906049001/5500 , variabilní symbol pro mé depozitum je 7, do poznámky uveďte Mili.

 

Lucia Ivanková

www.kocicinadeje.cz

telefon: 604 444 241

e-mail: lucia13uk@seznam.cz

skype: lucia13uk

icq: 477332744