29.10.11 Zdraví a nemoci

Močové kameny

Obrovský vzestup výskytu močových kamenů psů i koček nastal se zkrmováním granulí. Zejména těch levných, nekvalitních, s vyšším obsahem nestravitelných látek  solí. Postiženy jsou především kočky, ale narůstá i výskyt u psů.

 

Jak vznikají?

Na počátku stojí tzv. krystalizační centrum, což bývá kousek odloupnuté sliznice močového měchýře. Sliznice se odlupuje podobně jako horní vrstvička kůže přirozeně, e zvýšené míře k tomu dochází při zánětu. Do močového měchýře z ledvin přitéká moč, která obsahuje rozpuštěné minerální látky. Pokud je dostatečně kyselá a minerálů je přiměřené množství, nic se neděje. Jestliže však moč svou kyselost ztratí, nebo je minerálů příliš, začnou v močovém měchýři krystalizovat a usazovat se na odloupnutých kouscích. Tak vzniknou nejprve zrníčka (močový písek), pak kamínky až kameny. Záleží především na tom, kolik minerálů je v moči obsazeno, jak je moč kyselá a hlavně – jak dlouho v močovém měchýři zůstává.

 

Močové kameny začnou vadit v okamžiku, kdy jsou příliš velké na to, aby odcházely společně s močí. U psů a kocourů dokážou ucpat močovou trubici a v poměrně krátké době hrozí prasknutí močového měchýře a otrava krve. U fen a koček se v močovém měchýři hromadí a způsobují zánět, který stav nadále zhoršuje, protože přítomné bakterie mají na svědomí ztrátu kyselosti moče, což tvorbu dalších kamenů urychluje.

 

Co dělat?

Ucpaná močoví trubice je akutní stav, který musíte neprodleně řešit. Neodkládejte návštěvu veterináře.

Přítomnost krve v moči může být známkou zánětu i přítomnosti kamenů. Někdy je nutné pouze přeléčení, jindy rozpouštění kamenů speciální dietou, nebo dokonce operace. Návštěvu ordinace neodkládejte, i když je zvíře na pohled v pořádku.

 

Rady

Krmíte-li psa granulemi, používejte kvalitní značku s optimálním obsahem minerálů. Uvědomte si, že váš mazlíček dostává každý den to samé po celý svůj život, proto se šetřit na výživě nevyplácí. Čím menší pes, tím menší náklady. Pořiďte si plemeno, které s čistým svědomím uživíte.

Čím déle moč zůstává v močovém měchýři, tím více času je na tvorbu kamenů. Ohroženi jsou zejména psi kteří zůstávají celý den sami v bytě bez možnosti vyvenčení. Pokud máte možnost sjednat si někoho na vyvenčení psa v době vaší nepřítomnosti, udělejte to.

Průběžně sledujte, zda je moč v pořádku. I nepatrné množství krve může být známkou zánětu, při kterém se kameny tvoří mnohem rychleji. Každý zánět močového měchýře je nutné přelíčit. V případě opakovaných potíží si v ordinaci vyžádejte pH papírky a měřte kyselost moči. Jakmile je moč neutrální nebo zásaditá, hrozí rychlá tvorba kamenů.

Dodržujte pokyny veterinárního lékaře ohledně délky léčby a následná dietní doporučení. Často je nutná doživotní výživa speciálními granulemi. Bez nich se kameny tvoří znovu

 

Zdroj: Renata Popelářová, Domácí zvěrolékař pro majitele a chovatele psů a koček, Grada, 2011, www.grada.cz