08.05.19 Zdraví a nemoci

Můžu dát kočce paralen?

Ne! Volně prodejné léky proti bolesti jako Paralen či Brufen jsou nesteroidní antiflogistika (NSAID) a pro kočku jsou vysoce toxické. Zabít dokáže jediná pilulka.

Kočka jsou na tyto léky velmi citlivé, neumí je dobře rozkládat. Paracetamol se v kočičím organismu proměňuje na toxické produkty. Pro kočky je velmi nebezpečné už množství 10-60 mg paracetamolu na kg hmotnosti (i ¼ tablety na kočku, která váží 4 kg). Pokud kočka spolkne paralen či jiný podobný lék, nafouknou se jí tváře (podčelistní otok), otečou tlapky, selhávají játra. Akutní otrava se projevuje fialovo-modrým zbarvením sliznic, typická je i zvýšená srdeční i tepová frekvence, apatie. Vedlejší účinky působení NSAID jsou zvracení, průjem, který má černou barvu způsobenou natrávenou krví z trávicího traktu, selhání ledvin, záchvaty, kóma až smrt. Při akutní otravě zvíře umírá kvůli oběhovému selhání z nedostatku kyslíku, u chronických otrav je smrt důsledkem selhání jater.

 

Léčba

Ať už kočka pozře pilulku náhodou, nebo po úmyslném podání, je nutné ji vzít neprodleně k veterináři, který u ní vyvolá zvracení a podá další léky, které pomáhají pohlcovat toxické produkty. Další léčba je podpůrná (doplnění tekutin intravenózně atd.).

 

Nemocnou kočku by měl prohlédnout odborník

Nehrajte si na doktora, pokud má kočka horečku, vezměte ji k veterináři. Ten nejlépe posoudí, o jakou infekci se jedná a nasadí odpovídající léčbu. Ve veterinárních laboratořích se vyvíjejí léky přizpůsobené zvířecím potřebám obsahem účinných látek, dávkováním a způsobem podání.

 

Zdroj: Justine A. Leeová, Tohle je kočičí svět... Vy v něm pouze žijete, Práh, 2010

foto: pixabay.com