06.04.17 Zdraví a nemoci

Nebezpečné nemoci, které přenášejí klíšťata a bodavý hmyz

Psi a kočky, kteří nejsou chráněni před parazity, jsou vystaveni řadě nemocí. Které to jsou?

  1. K přenosu nebezpečných onemocnění od klíštěte může dojít okamžitě nebo do několika hodin po přisátí – a to jak u lidí, tak i domácích zvířat. Jakmile chovatel zabrání přisátí klíštěte, zabrání tak případnému přenosu některého z nebezpečných nemocí, jako je lymská borelióza, babezióza, klíšťová encefalitida, anaplazmóza a ehrlichióza. Chovatelé by měli používat pro ochranu domácích mazlíčků repelentní přípravky, které parazita odpudí a zahubí dříve, než se stačí přisát.

  2. Přisaje-li se infikované klíště na svého hostitele (dítě, dospělého či domácího mazlíčka), přenáší do jeho těla spolu se svými slinami také bakterie Borrelia burgdorferi. Lymská borelióza se projevuje letargií, horečkami, otokem lymfatických uzlin, významným kolísáním tělesné teploty, chronickým zánětem kloubů, špatnou funkcí končetin, zánětem mozkových blan a srdečními obtížemi. Tyto projevy se mohou objevit dokonce i několik let po nakažení. Následky lymské boreliózy jsou potom artritida, poškození centrálního nervového systému, srdce, ledvin a jater.

  3. Anaplazmóza je v České republice nejrozšířenějším bakteriálním onemocněním přenášeným klíšťaty. Mohou se jí nakazit lidé i domácí zvířata. Odhaduje se, že až 26 % psů v České republice trpí tímto onemocněním. Pokud krev takto nakaženého zvířete saje klíště, které se následně přemístí na člověka, je zde reálná šance nákazy tímto onemocněním i u člověka. Onemocnění postihuje bílé krvinky. Příznaky onemocnění jsou horečka, deprese, anémie, ztráta hmotnosti. Dalším bakteriálním onemocněním přenášeným klíšťaty je ehrlichióza, která může vést až k poruchám dýchání, nervovým poruchám nebo otokům končetin a šourku. Ehrlichióza řádí především v jižní Evropě, ale v souvislosti s rozšířeným cestováním s domácími mazlíčky může být hrozbou i pro nás.

  4. Babeziózu vyvolává jednobuněčný parazit Babesia. Nemoc přenášejí klíšťata, která infikují červené krvinky psů. U lidí se onemocnění projevuje nechutenstvím a horečkami. Mezi příznaky se může řadit taktéž zvracení, hubnutí, stomatitida (zánět sliznice dutiny ústní) s vředy atd. Rizika nakažení se můžeme obávat i v České republice.

  5. Mezi nebezpečná onemocnění přenášená komáry patří dirofilarióza (srdeční a podkožní červivost) a leishmanióza. Srdeční červivost je nejznámější onemocnění, jehož přenos mají na svědomí komáři. Parazit se v tomto případě nachází v srdci a v plicních arteriích. Jedná se o velmi nebezpečné onemocnění s fatálními následky, rozšířené nejen v oblíbených letních destinacích, jako např. Chorvatsko či Itálie, ale stále více se rozšiřuje i do Maďarska, sousedního Slovenska a bohužel už i k nám.

  6. Podkožní červivost – u nás stále častější typ onemocnění, kterým jsou ohroženi zvířata i lidé. Vývojová stadia parazita se nacházejí v krvi a dospělci potom v podkoží. Jeho přítomnost se projevuje např. svěděním a zarudnutím kůže. Leishmanióza je onemocnění, jehož přenašeči jsou komárci rodu phlebotomus neboli koutule, kteří se vyskytují zejména na jihu Evropy, meziročně však neustále přibývá případů tohoto onemocnění i v České republice. Onemocnění je velmi závažné i proto, že po řadu let může být zcela bezpříznakové. Ne každá nákaza vede k rozvinutí nemoci. Ale pokud choroba vypukne, těžko se léčí a zasahuje kůži i vnitřní orgány. Leishmaniózou může onemocnět i člověk. U zvířete se následně projevuje postižením kůže či očí, hubnutím či abnormálním růstem drápů.