15.05.17 Zdraví a nemoci

Nemoci přenášené komáry

Zatímco u klíšťat si rizika spojená s možným přenosem závažných onemocnění lidé uvědomují, komáři zatím větší pozornosti unikají. Zdravotní komplikace od bodavého hmyzu přitom hrozí nejen lidem, ale také domácím mazlíčkům. Zejména pokud cestujete se psem do jihoevropských zemí, jako je třeba Chorvatsko nebo Itálie, měli byste být ostražití před nákazou leishmaniózou, srdeční či podkožní červivostí.

 

To vše jsou onemocnění přenášená komáry. Navíc je jen otázkou času, kdy těmto chorobám budeme běžně čelit i u nás. Riziko nákazy podkožní červivostí je už i v ČR velmi aktuální. Lidé se mohou před komáry chránit repelenty, ochranu na podobném principu by měli dopřát i svému psovi. Při použití vhodného přípravku s repelentním účinkem, se totiž parazit usmrtí dříve, než se ke psovi přisaje, a tak se eliminuje možnost nákazy.

Nechytil to i můj pes?

V případě nákazy onemocněním, které přenášejí paraziti, bývají příznaky u zvířat často těžce rozpoznatelné. Jelikož si mazlíček nemůže postěžovat, co a kde ho bolí, jeho majitel musí být všímavý, aby odhalil příznaky a včasně zahájil léčbu. „Obecně se napadených bodavým hmyzem projevuje podrážděním kůže a svěděním, kdy se zvířata takzvaně drbají. Komáři či koutule si k sání krve často vyhledávají méně osrstěná či dokonce holá místa (kolem uší, oči), tudíž může být bodnutí hmyzem pro majitele lépe viditelné,“ radí MVDr. Radek Protiva z plzeňské Veterinární kliniky RPVET.

Jak rozpoznat u psa leishmaniózu? – Jedná se o onemocnění přenášené koutulemi, u kterého dochází k postižení kůže či očí, úbytku váhy, nadměrnému růstu drápů, vyskytují se kožní léze, kulhání, chudokrevnost, selhávání ledvin či průjem.

Jak rozpoznat podkožní červivost? – Toto onemocnění je celkem těžce diagnostikovatelné, jelikož mnoho psů nejeví žádné (nebo nenápadné) známky napadení. Onemocnění se vyznačuje otoky, svěděním anebo zarudnutím kůže.

Jak se projevuje srdeční červivost? – První příznaky nákazy tímto vnitřním parazitem se objevují po 5 až 6,5 měsících od doby infikování. Při nákaze srdečním červem, který se nachází v plicních tepnách a tepnách pravé srdeční komory, dochází k takzvanému „kašlání“ a dýchacím potížím, zvyšování krevního tlaku nebo netečnosti.

Stejně jako u jakéhokoliv jiného onemocnění i zde platí, že je mnohem vhodnější a ekonomicky výhodnější řešit prevenci, než následné zdravotní problémy.