28.10.14 Zdraví a nemoci

Neprůchodnost močové trubice

Tuto zdravotní komplikaci nepodceňujte, jedná se totiž o velmi závažnou diagnózu, která může během několika dní skončit smrtí zvířete. Nejčastěji postihuje kastrované kocoury, může se však objevit i u koček a psů (nezáleží na pohlaví).

Co je vlastně příčinou neprůchodnosti močové trubice? Nejčastěji to bývají močové kameny, kdy dojde k náhlému vzniku problému. Neprůchodnost může vzniknout i postupně a to v případě zánětu močových cest nebo při vzniku nádoru.

Jaké jsou příznaky?

Záleží na stupni postižení. Pokud je trubice ucpaná jen částečně, zvíře se snaží močit, ale moč pouze odkapává nebo teče slaboučkým proudem. Může v ní být krev a zvíře to bolí (kňučí, naříká a kroutí se). V případě, že je trubice ucpaná úplně, můžete první příznaky přehlédnout, protože poměrně rychle dochází k otravě těla odpadními látkami, které se do něj dostávají zpět z moče. Zvíře je apatické a zalézá do ústraní. Břicho je na omak bolestivé a lze v něm nahmatat tvrdý a velký útvar – močový měchýř. Dávejte si velký pozor, pokud totiž po určité době zmizí, aniž by se zvíře vymočilo, došlo k jeho prasknutí.

Co dělat?

Pokud máte podezření na neprůchodnou močovou trubici, ihned vyhledejte veterináře. Jedná se o velmi závažný stav, který vyžaduje okamžité řešení. Moč se odstraní zavedením cévky nebo odsátím přes stěnu břicha a močová trubice se opakovaně propláchne, aby došlo k uvolnění a odstranění zapříčeného močového kamene. Často je nutná několikadenní hospitalizace, při které se zvířeti podávají infuze, aby se vyčistila krev od zplodin.

Mezi časté příčiny močových kamenů bývá nevhodné krmivo a obezita. Proto dbejte (hlavně u kastrátů) na kvalitní výživu. Neprůchodnost močové trubice vždy do určité míry poškodí ledviny a může tak mít doživotní následky. Pro rekonvalescenci ledvin se s úspěchem používá i lososový olej, který je bohatý na omega 3, 6 mastné kyseliny.

 

O tom, jak lze řešit problematiku močových kamenů homeopaticky, se můžete dočíst zde.

 

Zdroj: Domácí zvěrolékař pro majitele a chovatele psů a koček, Renata Popelářová, Grada, www.grada.cz