27.12.10 Zdraví a nemoci

Než vyhledáte zvířecího doktora…

Zdravá kočka má jasné oči, vlhký nos, z kterého jí neteče, hustou a lesklou srst a čisté zuby. Výkaly jsou pevné a tmavé, moč jasná a žlutá. Kočka je čilá a má chuť k jídlu.

 

Za normální jsou považovány následující hodnoty tělesných funkcí:

Tělesná teploty měřená rektálně – 38,8 až 39 stupňů Celsia

Dechová frekvence 20 až 30 za minutu.

Tepová frekvence 100 až 240 za minutu.

Z alarmující je u kočky považován stav, kdy je zvíře apatické, nemá na nic chuť, nic nepije nebo se marně pokouší vymočit. Nesnažte se nemocné zvíře sami ošetřit, ale co nejrychleji navštivte veterináře. A už vůbec nepoužívejte bez porady s odborníky lidské léky!

 

První pomoc

V naléhavých případech byste měli vědět, jak kočce poskytnout první pomoc. Také existuje několik rad, jak můžete podpořit uzdravení svého zvířecího pacienta. Váš veterinář vám určitě rád poradí. Nezapomínejte, že nemocné kočky potřebují klid, teplo a láskyplnou péči.

Rány a zlomeniny – menší rány, které si kočky přivodí například při rvačkách, se většinou samy zahojí. Nezapomeňte je však vydesinfikovat a také pravidelně kontrolovat, aby se nezanítily. Při silnějším krvácení se doporučuje přiložit tlakový obvaz. Všechna větší poranění, šok (rozeznatelný podle bledé sliznice) a zlomeniny kostí musí ošetřit veterinář! Až k němu budete zvíře převážet, měli byste je udržovat v co největším klidu. Při styku se zraněnou kočkou zachovávejte klid, mluvte na n a udržujte ji v teple. Mějte ne paměti, že poraněné kočky mohou v důsledku své zmatenosti pokousat a poškrábat i důvěrně známé lidi.

Nachlazení – Kočku udržujte v teple a chraňte ji před průvanem. Léčbu konzultujte s veterinářem a neordinujte jí sami žádné léky.

Průjem – Kočce nedávejte den nic žrát, starejte se však o to, aby dostatečně pila (ne mléko!). Půst malých koťátek by měl trvat maximálně osm až dvanáct hodin. Když se stav nebude zlepšovat, nebo bude dokonce horší či se ve stolici objeví krev, pak musí kočka bezpodmínečně k veterináři. Po ukončení půstu podávejte kočce zpočátku jen lehce stravitelnou potravu jako je například nadrobno nakrájené libové kuřecí maso s vařenou rýží. Kočku krmte často, ale dávejte jí jen malé porce, abyste ulehčili trávení.

Podávání léků

  • Přesně se držte doporučení veterináře a léky podávejte tak dlouho, jak je předepsáno.
  • Tablety můžete schovat do kousku masa nebo je rozpusťte ve vodě a podávat je injekční stříkačkou bez jehly.
  • Na pomoc si přivolejte druhou osobu. Vzpurné kočky můžete omotat ručníkem, aby vás nepoškrábaly a roztok s lékem jim vstříkněte po straně o tlamy.

Návštěva u veterináře

Dobře se na ni připravte, abyste zredukovali vlastní stres i stres vašeho zvířete. Raději se telefonicky objednejte, abyste v čekárně nemuseli trávit dlouhé hodiny, kdy je kočka nervózní. K veterináři jděte přímou cestou, cestovní box chraňte před průvanem a chladem. V čekárně kočku nevyndávejte z přepravky, nepouštějte ji k ostatním zvířatům. Dvířka od boxu natočte směrem k sobě a na kočku klidně promlouvejte.

 

ZDROJ: Brigit Gollman – Kočka – sebevědomá, chytrá, zdravá