23.04.08 Výživa

Obezita u kočky

Obezita je všeobecný civilizační problém nejen u lidí, ale také u koček. Jedná se především o kočky chované celoročně v bytech bez možnosti větší aktivity. Kočky však od přírody nemají sklony k obezitě, přesto průzkumy prováděné výrobci krmiv dokazují, že kolem 50 % psů a koček trpí určitým stupněm nadváhy.

Je to těžké si to přiznat, ale za obezitu koček je odpovědný hlavně člověk. Ptáte se proč? Kočky chované doma mají zpravidla stálý přísun krmiva a nemusejí vynaložit energii na jeho získání jako to dělaly v přírodě. Potrava jim většinou tak chutná, že jí snědí více než by potřebovaly. Dlouho si majitelé kočiček nevšímají, jak kočka přibírá a stále ji dopřávají. Přece jen tloustnutí je dlouhodobější záležitost. Až jednoho dne majitel kočky zjistí nebo mu jeho veterinář oznámí, že kočička má nadváhu.

Příčiny obezity
Obezita tedy nejčastěji vzniká nepoměrem mezi příjmem a výdejem energie. Bývá způsobena nadměrným příjmem energetické složky potravy, hlavně v podobě tuků. Tuky mají totiž dvakrát více energie než sacharidy a bílkoviny. Proto musíme brát zřetel na adekvátní dávky potravy a svou kočku nepřekrmovat. Když se přidá nedostatek aktivity, následuje nedostatečný výdej získané energie. Přebytky se ukládají v organismu v podobě tukové tkáně a zároveň dochází k ochabování svaloviny.
V dalších případech může být obezita spojená s onemocněním jako jsou memoci srdce, problémy kloubů, snížená funkce štítné žlázy atd. Dále je často spouštěcím faktorem obezity kastrace, neboť u kastrovaných zvířat se zvyšuje riziko nadměrného přibírání na hmotnosti vzhledem k jejich změněnému metabolismu a všeobecně větší lenivosti. Dalším faktorem je věk, protože starší zvířata již nejsou tolik aktivní.

Rizika obezity
Nejde jen o estetickou vadu, obezita se především projevuje na zdraví a celkové vitalitě organismu. Kočka je lenivější, což nepodporuje činnost střev a výsledkem jsou měkčí výkaly, které ovšem více zapáchají. Kočce také více vypadává srst, která tvoří mnohem více smotků chlupů v žaludku. Takže kočka častěji zvrací tyto smotky – bezoáry.
Nadváha kočky může způsobit celou řadu klinických problémů, mezi které patří cukrovka, nemoci srdce, kožní problémy, ztížené dýchání, tvorba močových kamenů a záněty kloubů. Zrovna tak jako lidé, i kočky mají ideální hmotnost. Udržení ideální hmotnosti u kočky snižuje riziko zdravotních komplikací a také přispívá k hodnotnějšímu, zdravějšímu a delšímu životu.

Cukrovka
S obezitou je nejvíce spojovaná cukrovka - diabetes mellitus. Je to nemoc, která je většinou diagnostikován u koček ve věku nad 6 let, může se však vyskytovat nezávisle na věku kočky. Z hlediska pohlaví, bývají častěji postiženi kastrovaní kocouři. U obézní kočky, která navíc trpí cukrovkou se příznaky nemoci zhoršují. Proto je zapotřebí udržovat kočku s cukrovkou v ideální hmotnosti, protože obezita zhoršuje především kontrolu hladiny cukru v krvi. Kočky bez nadváhy mohou být dokonce bez klinických příznaků této nemoci. Potřebují však dietu se sníženým obsahem cukrů a zvýšeným obsahem bílkovin a vlákniny.


Jak poznat obezitu?
Svou kočku máte každý den na očích a tak pomalé a postupné nabíraní na hmotnosti je těžké zpozorovat, ale jak tedy poznat, že máme doma tlouštíka? Podívejte se na kočku z vrchu, tak aby jste viděli její záda. Kočka s normální váhou má oblast žeber ve stejné linii jako břicho. Kočka s nadváhou má břicho širší než žebra. Další možností je sledovat hmotnost a vést si záznamy.

Léčba obezity
Léčit obezitu je velmi zdlouhavé a poměrně náročné, proto je nejlepším lékem prevence. Nicméně, pokud jste se dostali tak daleko, že je potřeba obezitu kočky léčit, je vhodné navštívit s kočkou veterináře. Veterinární lékař zajisté doporučí speciální veterinární dietu na redukci hmotnosti. Přední výrobci krmiv mají ve své nabídce zahrnuta taková speciální krmiva, která pomáhají obézním kočkám zhubnout. Dietní krmiva jsou však dostupná jen u veterinářů. Bývají ve formě granulí, ale i kapsiček a konzerv, takže v tomhle ohledu vaše kočka o nic nepřijde. Dieta je založena na sníženém obsahu sacharidů v krmivu. Pokud je příjem cukrů z krmiva dostatečně omezen, jsou pro kočky primárními zdroji energie tuky a proteiny. Nízký příjem cukrů spouští využívání zásobního tuku z tukové tkáně, což vede ke snížení tělesné hmotnosti. Důležité je dodržovat množství překládaného krmiva a podávat jej přídělově během dne. Pokud máme více koček je nutno podávat jim krmivo odděleně a pohlídat, aby každýdostal jen svou dávku. Dávka dietního krmiva je doporučená výrobcem na obalu krmiva. Je zapotřebí, aby kočka nejedla žádnou jinou stravu, jinak ztrácí dieta účinnost. Dieta se podává alespoň dva měsíce, standardně do doby než se kočka dostane na ideální hmotnost. Jedná se opravdu o postupné hubnutí a zezačátku váží kočka pořád stejně. Ale to hlavně proto, že se tuk odbourává a svalovina se začíná formovat, navíc svaly jsou těžší než tuk. Zlepšení na kočce zajisté poznáte, neboť má větší chuť ke hrám a je celkově aktivnější. Je dobré ji v tom podporovat a podněcovat ji k pohybu, například házením míčku. Po zhubnutí je nejvhodnější přejít na granule s nižším obsahem energie, které jsou označeny jako Light. Kočku, která má sklony k obezitě musíme nadále hlídat a upravovat ji dávky, tak aby přijímala jen tolik energie, kolik spotřebuje.

Na závěr si ještě jednou uvědomme, že kočka prakticky nikdy není tlustá vlastní vinou, ale vždy vinou majitele. A pamatujme, že vždy je lepší prevence než léčba!

Text: Pavla Šimáčková
Chovatelská stanice Noblesse Charm, CZ
www.noblessecharm.xf.cz

Foto: Dominik Matouš, StudioRen