03.10.07 Zdraví a nemoci

Očkování

O očkování bychom se měli poradit s chovatelem i svým veterinářem a společně tak vytvořit optimální očkovací plán štěněte.

Pokud si berete křížence, i v tomto případě byste měli na očkování a odčervení trvat, protože není nic smutnějšího, než se bezmocně dívat na štěňátko, které nám rychle odchází před očima a my mu nemůžeme pomoci.

V prvních týdnech je pejsek ještě imunizovaný, protilátky matky v malém množství přejdou placentou do plodu. Pro dobrou imunizaci štěněte je rozhodující první den po porodu, kdy je sliznice střeva prostupná pro protilátky z mleziva. Tato prostupnost postupně slábne a tyto protilátky udržují vysoké hladiny v krvi štěněte přibližně do šesti týdnů. Proto není vhodné štěně poprvé očkovat dříve než po tomto věku. Tak se podráždí imunitní systém štěněte k tvorbě protilátek, protože je však ještě velmi slabý, během 14 dní se vyčerpá, proto je nutno za 14 dní po prvním očkování přeočkovat, aby nevzniklo nebezpečné imunitní okno. Řada veterinářů očkuje až za 3 – 4 neděle po prvním očkování, já se zde opírám o názor zkušené veterinářky a chovatelky psů MVDr. Müllerové, která z výše zmíněných důvodů doporučuje přeočkování už za 14. dnů.  Při tomto očkování je vhodné použít pouze příslušné štěněcí vakcíny, nikoliv vakcíny pro dospělá zvířata. V této době již štěně nemá žádné mateřské protilátky. Poté je třeba přeočkovat ještě ve 12 týdnech již klasickou polyvalentní vakcínou pro dospělé psy.

Moderní aktivní imunizační schéma je tedy:

6 týdnů stáří: proti parvoviróze nebo parvoviróza + psinka,
8 týdnů: parvoviróza + psinka,
12 týdnů: klasická vakcína
Do 3. měsíce vzteklina

Pamatujte, že štěně je imunní proti očkovaným chorobám až několik dní po podání poslední dávky a ne hned po první injekci. V této době  po prvním očkování  je nejnáchylnější k infekčním onemocněním, nemělo by se proto stýkat se psy, u nichž není znám jejich  zdravotní stav a vakcinace.
 
Mezi očkováním a odčervením by měl být alespoň týdenní, ale lépe čtrnáctidenní rozestup.Obojí je pro organismus zátěží.

 

Text Dana Bočková

www.utulky.estranky.cz