03.05.18 Péče

Ostříhat psa, aby lépe snášel vedro?

Psí kožíšek je jako kabát, který ho chrání před zimou. Jenže co když nastanou horké letní dny, není lepší aby svůj kabátek odložil?

Záleží na plemeni. Někteří psi jako třeba pudl nebo kerry blue teriér mají jemnou kadeřavou srst, která nelíná, ale potřebuje pravidelně stříhat. Tito psi letní sestřih ocení, ale jiná plemena s huňatou srstí, jako je například bernský salašnický pes, se nestříhají ani v létě. Pravda je taková, že psí kožich není díky jarnímu línání tak bohatý jako v zimě. A protože nemá tak hustou podsadu, snáší pes horko docela dobře. I dlouhá srst je pro něj nezbytná pro zajištění termoregulace v teplém i studeném období. Pes má totiž určitý kožní vzduchový polštář (termoizolaci) schovaný mezi chlupy. Psí kožich tak mimo jiné chrání psa před dehydratací, tvoří ochranu před ultrafialovými paprsky a vylučuje díky mazovým žlázám tukovou vrstvu.

Co dělat?

Uděláte nejlíp, když psa budete pravidelně pročesávat, abyste ze srsti odstranili co nejvíce mrtvých chlupů. Během horkých dnů psovi zajistěte stinné místo, dostatek vody a srst můžete postříkat rozprašovačem nebo zahradní hadicí. Odpařování vody psa osvěží. Pokud to jde, můžete ho vykoupat v jezeru, pískovně apod. Většina psů miluje koupání. K zchlazení jim stačí jen projít se v potoku a smočit „podvozek“. Psa proto ostříhejte jen v případě, že je srst zacuchaná a zplstnatělá, což kůži brání v dýchání.

Zdroj: Dr. Laetitia Barlerinová, 100 falešných předsudků Pes, CPress, 2012
Foto maxpixel.net