20.04.09 Zdraví a nemoci

Otravy psů a koček II

Čokoláda - sladký jed

Asi každý majitel psa nebo kočky zná ty prosebné oči, které se na něj upírají, když má něco dobrého k snědku. Avšak podělení o sousto s domácím mazlíčkem se nemusí vždy vyplatit. Ukázkový příklad představuje čokoláda.

Čokoláda je pro psa nebo kočku nebezpečná hned ze dvou důvodů. Obsahuje vysoké množství tuků a proto při častém zkrmování představuje významné riziko pro rozvoj obezity. Ale i jediná dávka čokolády může u našich domácích mazlíčků způsobit ohrožení života. Proč? Čokoláda totiž obsahuje organické sloučeniny – alkaloidy. Nejvýznamnějšími a nejtoxičtějšími alkaloidy obsaženými v čokoládě jsou kofein a teobromin.

Jak se otrava alkaloidy z čokolády projevuje? Nejprve se objevuje neklid a nárůst aktivity, dále dochází ke zvracení, zrychlenému dýchání, častému močení, poruchám srdečního rytmu, třesu až křečím. Pokud dávka přesáhne smrtelnou hranici, může dojít až k úhynu zvířete pro srdeční zástavu. Riziko letálního konce otravy dále zvyšuje současné onemocnění srdce, které může prohlubovat citlivost k poruchám srdečního rytmu.

Smrtelná dávka kofeinu je pro psa i kočku okolo 150 mg na kilogram tělesné hmotnosti, teobrominu pak 250 mg na kilogram tělesné hmotnosti. Nebezpečí otravy představují hlavně čokolády s vysokým obsahem teobrominu. Např. 100g tabulka čokolády na vaření představuje smrtelnou dávku pro psa o hmotnosti 6 kg.

Co dělat, když dojde k pozření čokolády? Pokud je zvíře „přistiženo při činu“, je nejlepším krokem vyvolání zvracení. Dále je možné podat aktivní uhlí (přípravek Carbo adsorbens) v dávce 7 tablet na kilogram živé hmotnosti. Pokud pouze nalezneme prázdný obal od čokolády nebo už se u zvířete začnou projevovat klinické příznaky otravy, je důležité co nejrychleji vyhledat veterinárního lékaře. Nemůže sice aplikovat žádný speciální protijed, ale i terapií příznaků otravy (tlumení křečí, léčba poruch srdečního rytmu, aplikace infuze pro rychlejší vyplavení toxinů) může zachránit život.

Prevence otravy čokoládou je jednoduchá – zabezpečit čokoládu tak, aby se k ní zvířata nedostala a samozřejmě nepodávat jim čokoládu záměrně, jako pamlsek. Existuje celá řada pochoutek určených právě pro psy nebo kočky, tak proč riskovat jejich zdraví podáváním čokolády.

 

druh čokolády

obsah kofeinu ve 100 g

obsah teobrominu ve 100 g

bílá

3 mg

1 mg

mléčná

21 mg

200 mg

na vaření

170 mg

1400 mg

 

Tabulka převzata z knihy Veterinární toxikologie v klinické praxi (Z. Svobodová a kol., Profi Press, Praha, 2008)

Autor: MVDr. Dagmar Vršková PhD.