28.11.15 Péče

Péče o psa a kočku v zimě

Letní šatník jsme dávno vyměnili za podzimní a s klesajícími teplotami rádi sáhneme po teplejším kabátu. To nejlepší chceme dopřát i svým domácím mazlíčkům. Jak je to s oblečky?

 

Chladné měsíce se blíží a na pejskaře se ze všech stran valí rady, jak nejlépe svého psa obléknout. Nabídka nejrůznějších botiček, kabátků i svetrů na tělo každoročně rapidně roste. Ještě než vytáhnete z kapsy peněženku, zjistěte si, jestli váš pes takovou péči vůbec ocení.

Potřebuje obléknout?

Jsou samozřejmě plemena náchylná k prochladnutí, která obleček potřebují, nemluvě o psech, jež trpí nemocí a jejich imunita je oslabená. Pravidlo oblékat tak platí pro malá a krátkosrstá plemena. U náchylných psů se doporučuje pořídit obleček, který zakryje i břicho kvůli prevenci zánětu močových cest. Nezapomínejte ale, že pes je i přes šlechtění šelma, nikoli plyšová hračka, a je přizpůsoben i chladnějšímu počasí. Předejděte zbytečnému rozmazlování a oblékněte ho, až teplota klesne pod nulu. Pokud u psa dojde k přehřátí, bude následně náchylnější k nachlazení.

Péče o psí tlapky

Aktivní psi hru ve sněhu přímo milují, a i když by v hlubokých mrazech neměli zůstávat venku delší dobu, není třeba je od hrátek ve sněhu odrazovat. Nejvíce v mrazech dostávají zabrat tlapky. „Existují speciální vazelíny, kterými můžete tlapky ochránit před zimou a hlavně posypovou solí. Stejnou práci ale dobře odvede i neparfémovaná Indulona. Po každé procházce smyjte z tlapek sůl a pak je osušte hadříkem. Sůl mezi prsty psy trápí a na dlouhých chlupech se zachycuje, proto nezapomínejte chlupy na tlapkách pravidelně zastřihovat,“ radí veterinářka Lucie Repová z Royal Canin. Obchodníci s potřebami pro zvířata navrhují pořídit psovi botičky. Uvážíme-li, že i psí profesionálové z horské záchranářské služby se bez botiček obejdou, ačkoli ve sněhu někdy stráví i několik hodin, můžeme prohlásit pro běžné procházky nákup botiček za zbytečný.

Zimní dieta

Užitečnou investicí je úprava zimního jídelníčku. Pokud váš pes žije na zahradě, tak po té, co se ujistíte, že bouda neprofoukne a nepromokne, dopřejte mu krmivo poskytující větší množství energie. Krmivo musí vykompenzovat energii, kterou pes vydá při termoregulaci. Se psy v bytě je situace přesně opačná. Bytoví psi v zimě vydávají méně energie než za příznivějšího počasí, proto jim pořiďte méně kalorickou stravu. „Všichni psi ocení v zimních měsících krmivo s přídavkem bílkovin, tuků a vitaminů pro posilnění imunity. Teplotní rozdíly mezi vyhřátým bytem a venkovním prostředím jsou pro psa pravidelným šokem,“ dodává veterinářka.

Pro kočky platí stejná pravidla

Kočky vyžadují v zimě velmi podobnou péči jako psi, s tím, že oblečky a botičky se pro ně (zatím) nevyrábějí. Kabátek se hodí jen pro bezsrsté sphynx. Naopak kočky jako norská lesní nebo mainská mývalí se v chladnějším prostředí díky své husté srstí cítí jako ryba ve vodě. „Venkovní kočky mají v zimě, stejně jako psi, větší nároky na kvalitu krmiva a přijatou energii. Granule, které jim necháváte v miskách umístěných venku, můžete zalít teplou vodou,“ doplňuje Lucia Repová.

U polodomácích koček je třeba dbát na to, aby si tlapky od posypové soli neolizovaly. Tlapky kočkám promazávejte, a pokud se k vám domů vrátí vaše tulačka promočená, hned ji usušte.

Domácí kočky se zimou prakticky nepřijdou do styku. Transportujeme je v přepravkách, které teple vysteleme, abychom předešli nachlazení.