08.10.11 Život s kočkou

Počkej, já tě pokoušu…

Možná se vám to už někdy stalo. Začnete si hrát se svojí milovanou kočkou, hladíte ji po bříšku, když tu najednou se z nevinné hry stává poněkud drsnější akce…

Když si s kočkou hrajete, může se někdy stát, že vám znenadání stiskne zápěstí předními tlapkami (samozřejmě s vystrčenými drápky, aby to pořádně bolelo) a přitáhne si vás, zatímco její zadní nohy kopou (současně nebo střídavě). Dokonce někdy přijde na řadu i tlamička, když se snaží kousnout vás do ruky. Jedná se vlastně o normální obranně-útočné chování, kdy kočka v pozici na zádech kope svého soka tlapami do břicha. Jenže kočka si občas „splete“ kočičího protivníka s vaší rukou.

 

Co se vlastně stalo?

Kočka se k tomuto chování někdy uchyluje, když hra překročí pomyslnou hranici únosnosti. Je však třeba podotknout, že každé zvíře má tuto hranici jinde. K škrábání předními a kopání zadními většinou dochází, když se kočka převrátí na záda a vy se ji pokusíte polechtat na břiše. Její břicho je velmi citlivé – v podstatě se jedná o nejzranitelnější část těla. Je možné, že obrannou reakci spustí kontakt s břichem, případně vaše ruka, která se náhle (jakoby z ničeho nic) objevila a kočku to vylekalo.

Možná máte pocit, že se vaše číča chová dost nevyzpytatelně, jenže jí to zase můžu připadat, že vy jste přešli od hlazení (jakoby matčiným jazykem) k náhlému a ohrožujícímu útoku dospělé kočky.

Jak již bylo zmíněno, každá kočka je jiná. Některá zvířata jsou větší pohodáři a nechají si od svého páníčka líbit téměř všechno, jiná jsou na vše velmi háklivá. Jistě také záleží na tom, kde kočka vyrůstala, jaká byla její socializace, jestli byla zvyklá na doteky člověka už odmalička. Koťata přivyklá na člověka bývají v dospělosti důvěřivější. A kočky „závislačky“ na svém majiteli jsou k tomuto chování méně náchylné.

 

Jak z toho ven?

Chcete-li se z dravcova sevření vymanit, není to jen tak. Nesnažte se ruku odtáhnout, protože kočičí stisk a kopance by naopak zesílily. Přestaňte s rukou pohybovat a kočka toho (doufejte) nechá. Pokuste se odvést její pozornost druhou rukou a pak odtáhněte sevřenou ruku a postavte se. Možná si časem uvědomíte, že takto dravě reaguje jen v některých situacích, pak není nic jednoduššího, než se těmto okolnostem vyhýbat. Nechte ji raději v klidu, pokud zrovna netouží po mazlení. Kočka tolerantního páníčka ocení víc, než cokoli jiného.

Zdroj informací: 100 způsobů jak rozumět vaší kočce, Roger Tabor, Mladá fronta