26.10.17 Zdraví a nemoci

Podávání léků

Podat psovi prášek je někdy dost náročné. Jen málo léků je k dispozici ve formě chutných žvýkacích tablet. Navíc psi jsou dost chytří na to, aby pilulku pod jazykem chvíli podrželi a vyplivli ji ve chvíli, jakmile jim pustíte tlamu. Jak tedy postupovat?

První způsob se hodí pro psy, kteří moc nevzdorují. Dejte psovi povel sedni a podržte ho mezi svými koleny tak, aby nemohl uniknout. Držte psa pevně, abyste měli volné obě ruce. Otevřete mu tlamu tak, že jednou rukou podržíte horní čelist a druhou rukou spodní čelist. Buďte opatrní, aby vás pes nepokousal. Pilulku vsuňte co nejdál na kořen jazyka, potom psovi sevřete čelist, promasírujte mu krk a chvíli mu držte hlavu vzhůru. Když polkne a olízne se, znamená to, že tabletku spolkl. Psa hodně pochvalte a můžete mu dát za odměnu pamlsek. Samozřejmostí je miska s vodou, kterou má pes k dispozici, aby mohl prášek zapít, pokud bude chtít.

Lék zamaskujte do žrádla

Další možností, jak do psa dostat lék, je schovat ho do potravy. Vmíchání kapsle do krmení v misce ovšem nezaručuje, že lék opravdu spolkne. Mnohem spolehlivějším způsobem je schovat prášek do kousku potravy. Pozor, musíte zvolit pochoutku, kterou má pes opravdu rád. Tabletku můžete skrýt do kousku masa, sekané, namazat na ni paštiku a dát ji do kousku rohlíku navrch pomazaného druhou vrstvou paštiky apod. Vždy se však předem zeptejte veterináře, jestli lze užívaný lék kombinovat s potravou.

Rozpuštění a vstříknutí do tlamy

Pokud pes odmítá prášek spolknout, můžete ho rozdrtit, smíchat s cukrovou vodou a vstříknout psovi do tlamy pomocí injekční stříkačky (samozřejmě bez jehly). Po vstříknutí tekutiny (přistupujte k psovi zboku a vyberte si zadní část tlamy) držte psovi tlamu vzhůru, aby vodu nevyplivl. Sirup proti kašli můžete podávat stejným způsobem. U sirupu však nejprve vyzkoušejte, jestli ho pes neslízne z misky sám. Například jitrocelový sirup díky své sladké chuti někteří psi ochotně přijímají jako pochoutku.

Zdroj: Já pes, kniha všestranné péče o psa, Dr. Bruce Fogle, nakladatelství Cesty

Foto: maxpixel.freegreatpicture.com