30.07.13 Zdraví a nemoci

Pokousání a homeopatika

Někdy se stane, že se pes nebo kočka dostane do potyčky, ze které vyjde s pár šrámy. Poranění, jež vznikají při vzájemných šarvátkách, se někdy poměrně obtížně hojí. Může docházet dokonce k infekci rány. Jak kromě důkladné dezinfekce a případného šití podpořit léčbu?

Arnica montana

Je to lék vhodný i při otevřených ránách. Má lehce analgetický účinek. Podáváme ho co nejdříve po pokousání. Ředění 9-15 CH 1-5krát denně. Pro zastavení krvácení zvolíme vyšší ředění.

 

Calendula officinalis

Tento lék má analgetické a antiseptické účinky, při léčení ran způsobených pokousáním pomáhá při pomalém hojení. Je ho vhodné kombinovat ho s lékem Arnica montana. Ředění 5-9 CH 1-3krát denně.

 

Bellis perennis

Tento lék podáváme tehdy, pokud při rvačce nedošlo k poranění kůže, ale tkáně jsou pohmožděné a zvíře vykazuje bolestivost svalů. Ředění 5-9 CH 2-3krát denně.

 

Pyrogenium

Podáváme, když je hojení komplikované hnisáním. Rány mohou zapáchat. Při poraněních, která vznikla pokousáním, je vhodné tento lék podávat i preventivně od počátku léčení. Ředění 15-30 CH 1krát denně.

 

Aconitum napellus

Homeopatikum vhodné při šoku, například když dojde k nečekanému napadení a poranění malého psa nebo kočky podstatně větším jedincem. Ředění 15 CH 1 dávka co nejdříve.

 

Zdroj: Poznáváme homeopatii, Jak šetrně léčit psy a kočky, MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer, Grada www.grada.cz