01.04.16 Zdraví a nemoci

Poporodní eklampsie

Máte doma březí nebo kojící fenu? Pozor na poporodní odvápnění. Lidově se tomuto onemocnění říká mléčná horečka. Jedná se o stav, který přichází nečekaně, může mít dramatický průběh, jenž v nejtěžších případech končí až úhynem feny.

S onemocněním se nejčastěji setkáváme u fen, které jsou přibližně 3-4 týdny po porodu, kdy je laktace na vrcholu a do mléka je předáváno maximum živin. V těle může dojít k vyplavení vápníku (hypoklacémie) a někdy i glukózy (hypoglykémie) pod kritickou hodnotu. Onemocnění postihuje zejména feny malých a středních plemen, zvláště ty s početnými vrhy, případně neklidné feny s rychle rostoucími štěňaty, hodně mléčné feny a feny s velmi silným mateřským pudem. Bohužel preventivní podávání přípravků obsahující vápník březím a kojícím fenám vzniku onemocnění nezabrání, naopak paradoxně se může podílet na jeho zrodu.

Jaké jsou příznaky?

U feny je zpočátku patrný neklid, chová se nervózně, je vyčerpaná. Někdy se objevuje dezorientace, třes. Fena si často tře čenich tlapkami, případně si otírá hlavu o zem, je žíznivá. Odchází od štěňat, vyhledává stinná místa a odmítá potravu. Postupně úplně ztrácí zájem o štěňata, nadměrně sliní, pije, později kolabuje. Někdy může zvracet nebo mít průjem. Další fází je patologické přehřátí organismu, které je provázeno křečemi. Fena při pokusu o chůzi padá a později není ani schopná se postavit. Kvůli křečím nastupuje horečka (hypertermie). Neléčené zvíře upadá do šoku a může až uhynout následkem přehřátí a edému mozku.

Rychlý průběh

Bohužel eklampsie má velmi rychlý průběh. Může se rozvinout během několika minut až hodin. Proto je vždy nutné okamžitě zajet s fenkou k veterináři. Léčba spočívá v podání vápníku, glukózy (intravenózně - do žíly), případně veterinář doporučí také léky tlumící křeče a horečku. Poté je nutné podávat zvířeti několik dní kalciové preparáty. Veterinář dále doporučí vhodnou stravu pro matku i štěňata, poradí s následnou péčí a dobou odstavu. Poporodní eklampsie má tendenci se vracet (přibližně u 20% případů), proto je fenu nutné hlídat a štěňata odstavit včas.

Prevence

Bohužel prevence eklampsie není přesně známa. Velkou roli hraje vyvážená výživa během březosti i laktace, nejlépe ve formě kvalitních kompletních krmiv určených pro březí a kojící feny. Důležité je nepřekrmovat potravními doplňky s vápníkem během březosti. Když se feně dostává nadbytku vápníku, následně totiž dochází ke zpomalení aktivace jeho rezerv v době, kdy ho fena potřebuje, čímž také může dojít ke vzniku eklampsie.

Zdroj informací: Výmarský ohař, historie – chov – výcvik, MVDr. Jana Kočová, Mladá fronta, 2016