05.12.18 Život s kočkou

Pozor na vánoční řetězy a lamety

Ozdobený vánoční stromeček představuje pro kočku velké lákadlo. Krásně svítí, pohupují se na něm vánoční ozdoby... Kdo by odolal. Abyste svou čtyřnohou kamarádku uchránili před zdravotními komplikacemi, řetězy a lamety raději nechte odložené v krabici.

Lesklé střapaté provázky vypadají jako super hračka, jenže kočka je může pozřít a v těle se jí lehce smotají do uzlu, který uvízne v žaludku nebo ve střevech. Výsledkem může být i to, že se část řetězu omotá kolem jazyka nebo uvízne v žaludku a zbytek pomalu prochází střevem. Kvůli střevním stahům se pak řetěz začne prořezávat jazykem, jícnem, žaludkem a střevy. Záchranu pak představuje operace.

Co když kočce visí ze zadku provázek?

Veterináři doporučují netahat za něj a nechat nápravu na profesionálech. Nevíte, jak je provázek dlouhý. V horším případě se může v trávicím traktu někde zachytit a když za něj budete tahat, mohli byste poškodit střeva. Perforace střevní výstelky může mít za následek těžký zánět břišní dutiny.

A co provázek visící z tlamy?

Ani provázek visící z tlamy není radno podceňovat. Někdy ho stačí opatrně vyndat, ale pokud ho má kočka omotaný kolem jazyka, můžete způsobit poranění. Opět je lepší navštívit veterináře. Zafixujte provázek tak, aby kočce stále visel z tlamy a nespolkla ho. Můžete ho třeba přilepit lepící páskou k obojku a pak se vydat na pohotovost.

Vždy je proto lepší myslet na prevenci a důsledně odklízet z dosahu kočky všechny stuhy, provázky, vánoční řetězy, pletací vlnu atd. Nikdy nevíte, kdy se z obyčejné hry může stát nebezpečná zábava.

Zdroj: Justine A. Leeová, Tohle je kočičí svět... Vy v něm pouze žijete, Práh, 2010

Foto: maxpixel.net