28.12.14 Útulky

Představení útulku - Kočky SOS Hodonín

Představte čtenářům vaše sdružení... Kdy bylo založeno? Jak funguje? Kolik máte aktuálně koček?

Naše sdružení bylo založeno v roce 2006. Opuštěné kočky máme v soukromých bytech, tzv. depozitech. V současnosti máme tři velká domácí depozita a pár malých, kdy lidé chovají dvě až tři kočky. V depozitech máme aktuálně 123 koček.

Jak jste se k této záslužné činnosti dostala?

Pracovala jsem v nemocnici v laboratoři, která byla situovaná v suterénu. A jak už to tak bývá i v místní nemocniční zahradě žily kočky. Takže jsem jim začala dávat krmení, a pak jsem jim do keřů umístila boudičky na spaní. Když se vyměnilo vedení nemocnice, kočky jim začaly překážet. Tehdy jsem začala přemýšlet, jak jejich počet zredukovat. Hned jsem věděla, že se musí vykastrovat, ale nevěděla jsem, jak je odchytnout, a ani kde bych na kastrace měla vzít peníze. Moje kamarádka viděla v televizi pořad, kde vystupovala paní Alice Oppová, zakladatelka První společnosti za práva koček. Alici jsem kontaktovala a ta nám pomohla jak finančně, tak i prakticky a ve všem poradila. To vše se stalo v roce 2002. Sdružení Kočky SOS jsme založily v roce 2006.

Stíháte kromě péče o zvířata i něco jiného? Jak probíhá váš běžný den?

Můj běžný den se točí jen kolem koček. Kromě úklidu, čištění kočičích toalet a podávání léků musím zajistit objednávky krmiva a steliva. Krmíme ještě plaché, námi vykastrované, kočky v různých lokalitách, kde jich máme kolem 190 a o tyto kočky se starají jejich krmiči, kterým my navážíme krmivo. Mimo to jezdíme odchytávat, kastrovat, jak domácí kočky, tak plaché venkovní. Pomáháme sociálně slabým lidem, když najdou kočku a nemají na veterinární péči, tak jim kočku vykastrujeme, ošetříme, aby si ji mohli nechat a neměli nechtěná koťata. Řeším různé dotazy lidí, kteří zavolají o radu nebo pomoc. Je to někdy dost hektické.

Můžete se s čtenáři podělit o nějaké zajímavé příběhy koček z vašeho depozita?

Příběhy jsou většinou smutné, ale když kočku vyléčíme a najdeme jí nový domov, tak by se dalo říct, že jsou s dobrým koncem. Kromě „obyčejných“, kdy se najde celkem zdravá kočka, kterou ošetříme proti parazitům, vyléčíme oči, rýmu, vykastrujeme, naočkujeme a najdeme ji domov, je pár koček na které se nezapomíná. Většinou jsou to velmi zraněná nebo velmi podvyživená zvířata na pokraji života a smrti. Například:
Zraněný Felix (u každé kočky najdete i odkaz na její fotogalerii na rajčeti, kde je kočka zachycena od nalezení, léčení až po fotky z nového domova) http://www.kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/nasi-v-novem-domove/felix03-a-rozarka--fousek-.html
Zraněný Zachariáš a Anežka s vystřeleným okem http://www.kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/nasi-v-novem-domove/zacharias-a-anezka--nyni-michonnet-a-belinka-.html
Na kost vyhublá Amélie http://www.kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/nasi-v-novem-domove/bobes-04--a-amelie.html
Týraná Jessica http://www.kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/nasi-v-novem-domove/jessica.html

A spousta dalších

Překvapily vás nějaké kočičí osudy?

Osudy jsou skoro vždycky smutné, ale mně nepřestává překvapovat, jak jsou někteří lidé lhostejní k osudu koťat a koček, které klidně pohodí v lese a nechají je umírat smrtí hladem a žízní a přitom by stačilo tak málo. Vykastrovat si svoji kočku.

Stává se často, že lidé vrací adoptovaná zvířata zpět do útulku? A s tím souvisí i další otázky. Kdo by si raději psa/kočku z útulku dopředu neměl pořizovat? Co by měl potenciální zájemce dopředu promyslet? Prověřujete nějak zájemce o zvíře?

Kočky se nám vrací, ale ne často. Myslím, že kočku by si neměl pořizovat například ten, kdo nemá práci, protože, co si budeme povídat, kočky jsou mlsné potvůrky, takže kvalitní krmení také něco stojí, ba i veterinární ošetření. Potom ten, kdo má v plánu hodně cestovat, nebo nemá vyřešené bydlení. Promyslet si musí, jestli chce svůj život podřídit kočce, protože jak je známo my bydlíme u své kočky a jsme její personál :-) Zájemce prověřujeme velmi pečlivě, aspoň se o to snažíme. S novými majiteli jsme v kontaktu.

Když se dostane zvíře k vám do útulku, za jak dlouho může být adoptováno novými majiteli?

Pokud je kočka zdravá, tak se vakcinuje, zbaví parazitů, když je starší 5 měsíců, vykastruje se a může do nového domova. Takže tak za měsíc, měsíc a půl. Bohužel, většinou přijdou kočky nemocné, nebo onemocní u nás, protože riziko infekce je v útulku vysoké.

Co považujte za největší problém vašeho depozita a útulků obecně?

U soukromých depozitů je většinou problém, že suplují práci města, které má ze zákona povinnost se o opuštěné zvíře postarat, což většinou u koček nedělá. Potom je velký problém, že jsme pořád přeplnění. Kdyby každý, kdo kočku najde, se jí snažil sám pomoci, to znamená vykastroval ji a inzercí jí hledal nový domov, tak bychom nemuseli bojovat s tolika infekcemi, kterým se při přeplněnosti nedá vyhnout.

Co vám naopak dělá největší radost?

Když najdeme dobrý domov, třeba pro starší, nebo hendikepovanou kočku. Vlastně každý nový domov je výhra.

Jaký máte názor na kastraci zvířat?

Kastrace je nutná, je to jediná možná a etická regulace kočičí populace.

Jakým způsobem mohou lidé pomoci?
Mohou pomoci adopcí kočky na dálku, to znamená, že měsíčně přispívají částkou tří sta korun na její krmení. Nebo adopcí plaché kočky, tam je měsíční částka sto padesát korun. Vlastně jakýkoli trvalý příkaz i na 100, 50 Kč měsíčně pro nás znamená velikou pomoc. Je to jistota, že kočky nakrmíme a ošetříme i další měsíc. Na všechny dary našemu sdružení můžeme vystavit Potvrzení o daru a jsou odpočitatelné ze základu daně. Přispět mohou i koupí našeho kalendáře, diáře a různých dárků, kdy výtěžek z prodeje, jde na chod depozit.

Pokud nemají zrovna finance, existuje i jiná forma pomoci?

Ano, mohou přinést staré ručníky, povlečení, deky.

Dostáváte nějaké sponzorské dary?

Ano. Jsme v podstatě závislí na příspěvcích drobných dárců a firem. Jiné příjmy nemáme.

Více informací najdete na www.kocky-hodonin.estranky.cz

Přispějte na krmivo pejskům a kočičkám z útulků, kteří neměli v životě tolik štěstí. Na www.krmeni.cz můžete věnovat útulkům 50 Kč nebo 100 Kč (zvolený obnos můžete samozřejmě navýšit tím, že ho koupíte několikrát). Ke každému vašemu příspěvku přispěje www.krmeni.cz stejnou měrou. Kde můžete přispět?

/pes-vanocni-darky-psi/charitativni-sbirka-financni-prispevek