26.04.14 Zdraví a nemoci

Protáhne se váš pes, když vstane z pelíšku?

Pokud ne, může to znamenat problém!

Medicínské testy nemusí být vždy tím hlavním pro posouzení zdravotního stavu psa. Přínosné může být i sledování jeho chování a zvyků. Způsob protažení je jedním z nich.

Pokud pes vstane po odpočinku a krátce se protáhne, je to považováno za přirozený a normální projev zdraví. Avšak pokud je tato akce nevyrovnaná, například protáhne pouze přední, nebo naopak pouze zadní část těla, je to velmi často ukazatel nějaké potíže v těle.

 

Důležité pozorování

Majitelé psů velmi často podle chování poznají, kdy se jejich čtyřnohý společník necítí v úplné kondici. Přesto je „pozorování“ nedoceněným nástrojem, a při udržování co nejlepšího zdravotního stavu našich psích kamarádů jej nevyužíváme tak, jak bychom mohli. Jsou to každodenní drobnosti, jako je struktura srsti, její vzhled, drobné nerovnováhy v pohybu. V běžném životě nejrůznější „výry“ na srsti psa ani nevnímáme. Přesto jsou signálem, že se pod kůží děje něco, čemu bychom měli věnovat pozornost. Všechny vizuální aspekty jsou důležité a vypovídají o zdraví a pohodě našeho mazlíčka. „Zdravotní problém může přicházet velmi pozvolna a nepozorovatelně. Může se projevit třeba i změnou pachu dechu nebo tlapek. Stav těla uvnitř je, stejně jako u lidí, zrcadlen skrze srst. Například jiná struktura srsti na částech těla, nebo dokonce po celém těle, může indikovat problém nervového či oběhového systému, bolesti v oblasti krku nebo naopak v bedrech“, říká myoterapeutka Šárka Janouchová, která se specializuje na práci se svaly, masáže a fyzioterapii u psů. Zároveň s tím upřesňuje, že každá část psího těla má svůj účel. Zjednodušeně by se zadní část dala nazvat jakýmsi hnacím motorem a přední kormidlem.

Poranění svalů

„Drobná mikroskopická, ale i větší a stará zranění ve svalech se jen velmi obtížně diagnostikují. Mohou však být příčinou mnoha problémů a způsobovat velkou nerovnováhu v těle a postupem času vést k nepříjemným a bolestivým obtížím,“ říká Šárka Janouchová a pokračuje: „Pro příklad nemusím chodit daleko. Třeba takové házení míčku, psi ho milují a my si tím ulehčíme procházku. Ale je třeba si uvědomit, že pokud se nějaký pohyb opakuje často, pak dochází k přetížení určitých částí těla a svalů a tělo to zákonitě musí kompenzovat jinde. Přetížená část se dostává do stále většího napětí, stresu a s tím související bolesti. To však na první pohled vůbec nemusí být patrné i řadu měsíců či dokonce let. Pak najednou začne pes kulhat nebo mít opakující se průjmy, zažívací potíže, je bez života a to i přesto, že z pohledu veterináře a všech nejrůznějších vyšetření je zcela v pořádku. Pokud si však začneme více všímat chování psa, například již zmiňovaného protažení, budeme schopni snadněji a rychleji identifikovat případnou potíž a podobným extrémním stavům předcházet.

Masáž léčí

Julia Robertson anglická specialistka na práci se svalovým a kosterním systémem, které za více jak 12 let praxe v tomto oboru prošlo rukama přes sedm tisíc psů k tomu říká: „Svalový systém je jeden z 10 nejdůležitějších systémů v těle, a to jak v těle člověka, tak psa. Bohužel velmi často je podceňován. Já na svých seminářích učím nejen, jak se majitelé mohou o svaly svých psů bezpečně starat, ale i způsoby, jak pozorováním rozeznat případný problém včas. Velmi efektivní nástroj je doteková terapie, chcete-li masáž. Ta je v poslední době u psů velmi moderní. Je však třeba si uvědomit, že poškozený sval může mít zásadní efekt na kosterní systém, stejně tak významným způsobem ovlivňuje všechny ostatní systémy v těle od cirkulačního, zažívacího, přes hormonální nebo nervový, a proto než člověk začne masáž aplikovat, měl by znát alespoň základy, jak tělo psa funguje, jaké jsou bezpečné masážní techniky, a samozřejmě kdy masírovat a naopak kdy ne. Jinak můžeme nadělat více škody než užitku.“

Snižuje bolest, urychluje regeneraci

Dotek je velmi často podceňován coby léčivý nástroj. Všichni jsme si vědomi důležitosti kontaktu během vývoje zvířecích mláďat. To se však nezastavuje ani v dospělosti. Doteková terapie a masáž prokázala přínosy jak pro terapeuta, tak pro psa působením například snížení srdeční činnosti. Pouze toto samo o sobě může vést ke snížení úrovně napětí a redukce bolesti. Z vědeckého pohledu se jedná o uvolnění endorfinů a enkefalinů, což jsou tělem přirozeně produkované chemické látky s opiátovým účinkem. „Specifický typ masáží aktivizuje nervový systém, který upozorní mozek na blížící se činnost, rozproudí krev, rychleji doručí kyslík a živiny do svalových buněk a to jim poskytuje rychlejší možnost regenerace,“ popisuje některé z přínosů masáže Julia a dodává, že někdy stačí opravdu málo a efekt je až neuvěřitelný. Šárka Janouchová k tomu na závěr dodává: „S Julií spolupracuji již několik let. Je mou učitelkou v oblasti myoterapie. Začalo to seminářem „Jak masírovat psy“, který jsem s ní v České republice zorganizovala. Od té doby se tyto semináře staly plnohodnotnou součástí naší spolupráce, neboť zájem o ně je stále velký a kapacita míst na nich omezená vždy jen na 10 účastníků. Zaměřujeme se totiž především na praktické dovednosti, a tak je to hodně o individuální práci s jednotlivými účastníky a jejich psy. Mám radost z každého hafana, který se může radovat z pohybu a není omezen bolestí. Pohled na psa, který je uvolněný a má „lehký“ pohyb, je krásný. Takový pes rovněž k pohybu potřebuje mnohem méně námahy, neboť nemusí kompenzovat nerovnováhu a často i bolest v těle. A protože se absolventi zajímají o další vzdělávání v této oblasti, plánujeme na podzim letošního roku otevření pobočky anglického Galen Therapy Centra, založeného Julií Robertson, i v ČR.“

Více na www.krasnacarodejka.cz

Text: Šárka Janouchová

foto: Ivana Čelikovská