05.01.13 Péče

Psi a zimní období

I když je pohyb ve sněhu pro většinu psů zajímavým zpestřením každodenních procházek, zimní počasí pro ně kvůli nízkým teplotám představuje nejnáročnější období roku.

 

Hlavním úkolem majitelů psů je v této době správnou výživou a vhodnými opatřeními maximálně omezit negativní vliv chladného počasí na celkový zdravotní stav jejich čtyřnohých mazlíčků. Větší vliv má počasí na psy chované celoročně venku. „Vhodná výživa musí pokrýt nejen vysokou energetickou náročnost pohybu v hlubokém sněhu, ale především ztráty energie způsobené zvýšenou tvorbou tělesného tepla. Chladné počasí má vliv i na zdravotní stav kloubů. Toto období představuje zvýšené riziko vzniku zánětlivých změn,“ říká MVDr. Luděk Huml. Požírání sněhu může vést ke vzniku zánětu žaludeční sliznice či k narušení mikrobiální rovnováhy ve střevech. Proto je nutné tyto psy krmit stravou se zvýšeným obsahem energie, chondroprotektivních látek a prebiotik, nejlépe doplněnou o vitamínové a minerální doplňky k posílení aktivity imunitního systému (např. mokré krmivo Butcher´s Active)

 

Obleček pomůže

Psi chovaní v domácnostech jsou v zimní období vystaveni teplotnímu stresu v podobě extrémních výkyvů teploty mezi bytem a venkovním prostředím. Dlouhosrstá plemena psů a plemena mohutnějšího tělesného rámce jsou vůči vlivům venkovních teplot odolnější, naopak psi krátkosrstí a drobní jsou výrazně choulostivější. U těchto plemen je velmi vhodné při venčení používat ochranné oděvy. Nejnepříznivější počasí představují teploty okolo bodu mrazu doprovázené srážkami a větrem. Srst psů rychle provlhne a kvůli větru dochází k intenzivnímu odpařování a ztrátám tepla.„ Zádová svalovina výrazně prostydne a může dojít ke vzniku velmi bolestivých křečí zádového svalstva, nezřídka doprovázených i příznaky slabosti pánevních končetin,“ vysvětluje MVDr. Luděk Huml a dodává, že zvláště u fen je vhodné používat ochranný oděv i částečně kryjící břicho, protože i prochladnutí spodní části těla může vést ke vzniku zdravotních komplikací, jako jsou záněty močového měchýře či zažívací potíže.

 

Na tlapky studená voda

Psy ve městech je také potřeba chránit proti posypovým solím, které mohou způsobovat zánětlivá onemocnění meziprstí tlapek a rozpraskání polštářků. Proto je vhodné po každém venčení tlapky důkladně omýt vodou a promazat regeneračním ochranným krémem. Ale pozor, je-li venku mrazivé počasí, je velmi nebezpečné používat teplou vodu. Během pohybu venku se z důvodu úspory tepla omezuje prokrvení prochladlých částí tlapek. „Pokud se však poté omytím teplou vodou rychle ohřejí, prudce stoupne teplota buněk, čímž se zrychluje i jejich látková výměna a zvyšuje se potřeba okamžitého přísunu kyslíku krví. Jenže cévy jsou stále ještě stažené, kyslíku se buňkám nedostává a ty obratem začínají odumírat a vznikají závažné zánětlivé změny. Proto je vždy nutné při mytí tlapek používat vodou studenou,“ radí MVDr. Luděk Huml.

 

Sníh není k jídlu

Také rozkousávání sněhových koulí či požírání sněhu znečištěného městským prachem, popílkem a solemi může vést k  onemocnění trávicího traktu. Proto by v tom majitelé měli svým psům zabránit.

 

Přes všechny zápory chladného počasí patří i zima ke krásným ročním obdobím a tak doufejme, že ta letošní bude plná jasných slunečných a mírně mrazivých dnů, které přímo vyzývají k procházkám. A doufejme, že se dočkáme i sněhu…