26.01.13 Výchova a výcvik

Psí slalom

Abyste byli se svým psem sehraná dvojka a bavili vás společné hry, jednou za čas ho naučte nějaký zábavný kousek. Uvidíte, že to bude bavit nejen jeho, ale i vás…

 

Slalom mezi nohama se většina psů naučí velmi rychle, protože to pro ně v podstatě není vůbec náročný úkon. Základem je, abyste měli dostatečnou zásobu pamlsků a také vhodné oblečení (dlouhé sukně nebo kabáty nechte ve skříni). Při cvičení se trénuje především soulad a perfektní týmová spolupráce. Dlouhými kroky jděte pomalu vpřed a pes by měl probíhat slalomem mezi vašima nohama podle toho, jak mu ukazujete rukou. Na začátku tréninku stojí pes vedle vás, vy máte v každé ruce pamlsek. Jestliže pes stojí po vaší pravé straně, vykročte levou nohou. Udělejte dlouhý krok dopředu a nalákejte psa chutnou odměnou, kterou držíte v levé ruce tak, aby musel projít mezi vašima nohama. Jakmile projde, pochvalte ho, ale pamlsek mu dejte až ve chvíli, kdy bude po vaší levé straně. Teprve potom udělejte další krok. Při cvičení slalomu je podstatné, aby se nepřerušil plynulý pohyb mezi vašima nohama, proto ihned pokračujte stejným způsobem na druhou stranu. Pravá noha jde dopředu, levá ruka nabízí psovi pamlsek, pes tak projde mezi nohama na druhou stranu.

 

Opakování je nutné

Cvik opakujte tak dlouho, až pes pochopí, co po něm chcete a jakým způsobem se má pohybovat. Následně můžete dráhu, po které se bude „kličkovat“, prodlužovat. Rozdíl je v tom, že pamlsek už psovi nebudete dávat po každém „projití“ mezi nohama, ale až na konci předem určeného úseku. Délku tréninku nepřehánějte, protože cvičení by mělo psa bavit. Nácvik ukončete pokaždé, když pes ztratí chuť či soustředěnost na cvičení. Jako další krok následuje omezení pamlsků. Během cvičení psovi zřetelným pohybem naznačujte, co má dělat. Pamlskem ho odměňujte po stále delších úsecích. Takto postupně dosáhnete jakkoliv dlouhého slalomu, který bude probíhat plynulým tempem. Pro zpestření můžete psa naučit slalom například i při chůzi vzad (pět postupným trénováním krok za krokem).

 

Zdroj: Pes - výcvik hrou a sportem, Kirsten Wolf, vydalo nakladatelství JAN VAŠUT v roce 2010, www.vasut.cz