20.12.14 Aktuality

Šance pro ztracené psy i kočky

Občanské sdružení Psí detektiv se během roku 2014 zapojilo celkem do 1671 případů ztráty či nalezení zvířete. Úspěšnost při pátrání po ztracených zvířatech se pohybovala v průměru okolo 65%. Z 1285 nahlášených ztracených zvířat pomohl Psí detektiv zachránit 832 domácích mazlíčků, z toho 554 psů a 167 koček. Ve zbylých případech se jednalo o exotické ptáky, fretky, želvy, kozy či klokana. U téměř 400 nalezených zvířat hledal Psí detektiv jejich majitele, kterého se podařilo nalézt v polovině případů.

 

„Máme za sebou první rok fungování této unikátní a v Evropě nevídané organizace. Výsledky jsou nad očekávání dobré. Bohužel je vidět, že naši pomoc vyhledává stále více Čechů,“ konstatovala zakladatelka sdružení Klára Carbová. Připomněla zároveň, že v nezanedbatelném počtu případů se zvíře najde mrtvé. „Jen v uplynulém roce jsme „pohřbili“ 98 pejsků a kočiček. Nejčastějším důvodem smrti zvířete byl střet s autem či vlakem.“

V mrazech narostl počet případů o 30%

Nejvíce hlášených ztracených zvířat zaznamenal Psí detektiv v mrazivém lednu, dále pak v květnu a v září, kdy vrcholí období hárání fen. „Nejčastějšími příčinami útěku pejsků jsou hárající feny. Počet případů roste také v mrazivých dnech. Není to samozřejmě tím, že by se zvířata s klesající teplotou více ztrácela, ale jejich majitelé jejich ztráty více řeší. Na začátku prosince jsme zaznamenali nárůst o 30%,“ vysvětlil Petr Kučera, expert na pátrání v terénu. „Nápor očekáváme kvůli odpalování zábavní pyrotechniky také během Vánoc a Silvestra. Lidé by si měli v této době své pejsky bedlivě hlídat a nejlépe je vůbec nepouštět z vodítka,“ upozornil Kučera. Největší riziko útěku z leknutí podle něj hrozí u štěňat a pejsků, kteří jsou čerstvě v novém domově. „Při loňském Silvestru byla takových případů téměř polovina.“

Kradené štěně jako dárek

Psí detektiv také varuje před rostoucím počtem krádeží malých psích plemen. „V posledních dvou týdnech nám přibylo nahlášených odcizení malých pejsků o 20%. Ve většině případů měl kradený psík sloužit jako snadno prodejný dárek k Vánocům,“ poznamenala Barbora Stejskalová, expertka na online pátrací metody.

Jednou z obětí se stala i fenka jorkšírského teriéra Fljona, která se ztratila 9. 12. u Velkých Popovic. „Majitel požádal o naši pomoc ještě týž den. Fljonu jsme našli za 36 hodin díky rozsáhlé informační kampani. Jednomu z místních se ji snažil prodat dělník z nedaleké stavby,“ vysvětlila Barbora Stejskalová.

Psí detektiv rozeslal již přes 130 000 pátracích SMS

Občanské sdružení Psí detektiv pátrá po ztracených psech pomocí jedinečných metod. Ve spolupráci s O2 umí během několika minut od nahlášení rozeslat tisíce pátracích SMS přímo v místě ztráty. „Za rok 2014 jsme rozeslali zhruba 130 tisíc pátracích SMS. Pokud jsou rozeslány včas, řekněme do 48 hodin od ztráty zvířete, mají téměř 90% úspěšnost,“ řekl Tomáš Carba, spoluzakladatel Psího detektiva. Pomocí unikátní emailové databáze cílené po jednotlivých okresech ČR pomohl Psí detektiv rozeslat majitelům ztracených zvířat více jak 120 000 pátracích emailů a prostřednictvím kampaní na sociálních sítích cílených přesně na místo ztráty oslovil více jak 500 000 lidí.

Pátrání na základě pachových stop

Od července 2014 Psí detektiv ve spolupráci s IBHA (International Bloodhound Academy) trénuje jediného psa v Evropě, který bude vycvičen na pátrání po ztracených zvířatech na základě pachových stop. "Hlavními postavami tohoto programu je šestiletá Stafordšírská bulteriérka Faru a její psovod Eliška Coufalová. Výsledky Faru jsou ve výcvikovém programu zatím velmi dobré, zvládá psí a kočičí stopy do 12 hodin od ztráty zvířete a to jak ve volném terénu tak ve městě. Konec základního jejího výcviku očekáváme na konci dubna příštího roku," říká trenér a autor unikátní metody pettrailingu Luboš Satora. "Výcvik Faru a také trialové Labradorky Joany, která už také začíná, je velmi nákladný. Celková částka se bude blížit k hranici 500 000 Kč a my pro tento program intenzivně sháníme sponzory. Bez jejich pomoci bude další rozvoj pachových schopností u Faru i u dalších psů, velmi problematický," komentuje průběh výcviku psa "čmuchače" Tomáš Carba.