10.01.18 Plemena

Savanová kočka

Historie

Jedná se o jedno z nejnovějších kočičích plemen, jehož popularita i přes vysokou pořizovací cenu stále stoupá. Savanová kočka je výsledkem křížení afrického servala a kočky domácí. Cílem šlechtění bylo vytvořit jedinečnou kočku, která má fyzické znaky podobné servalovi a povahu kočky domácí. Vyšlechtěna byla teprve na konci dvacátého století. První známá Savannah se narodila 7. dubna 1986. Jednalo se o první generaci hybridního křížení F1. Toto neobvyklé kotě mělo rysy jak domácí kočky, tak servala. Patrick Kelly slyšel o této unikátní kočce a rozhodl se vyšlechtit nové plemeno. Přesvědčil chovatele, Joyceho Sroufa, aby se k němu v jeho snahách připojil. Společně napsali pro TICA  originální standard plemene. Při šlechtění se používali (výjimečně se to děje i v současnosti) různá plemena kočky domácí (např. ocicat, egyptská mau nebo bengálská kočka). Jméno plemene bylo odvozeno od afrických travnatých ploch, kde serval přirozeně žije, a také podle prvního kotěte jménem „Savannah“. Mezinárodní organizace TICA přijala plemeno Savannah pro pro registraci hybridních koček v roce 2001, pro status šampionátu (výstav) až v roce 2012 . Vzhledem k tomu, že se se jedná o mladé plemeno, dělí se savanové kočky podle generace, ze které pocházejí. V generaci F1 se jedná o přímé křížení se servalem. Generace F1 - F4 podléhají registraci CITES. Na výstavy se savanovými kočkami chodí až od páté generace. Teprve tehdy se jejich vzhled standardizuje, kočky z nižších generací mají výraznější rysy servala. Samci jsou až do generace F4 většinou neplodní. Ačkoli je plemeno zatím vzácné, už i v ČR se najdou chovatelé této unikátní kočky. 

 

Vzhled

Kočka působí na první pohled velmi pružně a elegantně. Hlava musí být delší než širší. Může se jevit jako menší ve vztahu k velikosti těla. Při pohledu zepředu tvoří výrazný trojúhelník. Z profilu je nos dlouhý, brada je malá. Nos v kombinaci s bradou dodává lehce divoké vzezření. Oči jsou velké, okolo očí mají tzv. slzy. Uši jsou velké a vztyčené se širokou základnou a zakulacenými špičkami. Tělo i nohy jsou poměrně dlouhé, tím vytvářejí falešný obraz velké a těžké kočky. Ve skutečnosti dosahuje většina savanových koček velikosti větší domácí kočky. Co se týče hmotnosti, váží méně než ostatní kočky podobné velikosti. Charakteristický je velmi dlouhý krk. Taky krátký, hustý ocas dává plemenu osobitý vzhled. Barvy, které jsou uznané TICA: odstíny hnědé, černě skvrnité (pouze tečky různých velikostí a tvarů), stříbrné černě tečkované, černě kouřové, černé.  Tučné, černé tečky jsou výhodou. V každé variantě musí být černé rty a linky slzného kanálku. Skvrnitý vzor je tvořen z pevných tmavě hnědých až černých skvrn. Tečky mohou být kulaté, oválné nebo protáhlé do série paralelních pruhů, vedoucích ze zadní strany hlavy přes lopatky a trochu přes záda. Na nohou a na tváři jsou menší skvrny. 

Povaha

Jsou známé pro svojí přátelskou povahu. Bývají hodně aktivní, hravé, odvážné, láskyplné a zvědavé. Divoký předek se nezapře, savanové kočky hledají dobrodružství při každé příležitosti. Jsou inteligentní, upovídané a rádi se mazlí se svou rodinou, k cizím bývají zdrženlivé. Savanová kočka se někdy fixuje na jednoho „svého“ člověka, za kterým chodí po celém domě a ráda s ním komunikuje. Mnoho savanových koček se naučí chodit v postroji na vodítku nebo aportovat míček. Kočkám většinou nevadí ostatní kočky, ani psi. Mají silně vyvinutý lovecký instinkt. Dokonce se rádi koupou a hrají si ve vodě. Rychle se učí a jsou čistotné. Milují pohyb, rádi šplhají.

Péče

Až do čtvrté generace se jedná o zvířata, která nesou mnoho znaků původního afrického servala, proto vyžadují speciální podmínky k chovu (dostatek prostoru, vlastní teritorium s výběhem, zvláštní stravu). Od páté generace lze mluvit o kočce domácí, která nevyžaduje žádnou zvláštní péči pro chov. Taková kočka může pobývat v bytě, ale bude ráda za přístup na zahradu nebo do voliéry. Je nutné zajistit ji kvalitní krmivo, dostatek škrábacích a šplhacích ploch. Péče o srst není náročná. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi aktivní kočku, potřebuje každodenní interakci buď s lidskou rodinou, nebo s dalšími kočkami.

foto: pixabay.com